Foto: DELFI Aculiecinieks
Autors: Sirokez. Raksts saīsināts, tulkots no krievu valodas.

Daudzi man uzdod jautājumu par auto videoreģistratoru. Kas tā par ierīci, kā ar to rīkoties?

Auto videoreģistrators ir digitāla ierīce, kuru novieto automašīnā. Tā ir neliela izmēra un ieraksta video. Parasti reģistrators tiek stiprināts auto salonā pie vējstikla vai uz paneļa. Gribu oponēt tiem, kas man pārmet, ka es vienlaicīgi braucu pie stūres un vienlaicīgi filmēju. Tā tas nav. Es stūrēju, bet aparātiņš filmē visu to, kas nokļūst viņa objektīvā.

Video kvalitāte parasti ir 1280x960, 720x480, 640x480 pikseļi. Vidēji, atkarībā no izvēlētās video kvalitātes, 1Gb kartē var ierakstīt 15 līdz 30 minūšu materiālu. Manā kamerā ir ielikta 8Gb karte. Bez pārtraukuma tajā var ierakstīt 2 stundas 20 minūtes garu materiālu. Vēl kāda lieta. Kamerai ir iespējams ieslēgt "kustības detakcijas" funkciju, kas reģistratoram nedod rakstīt pa tukšo. Tikai tad, kad reģistrators redzamības lokā fiksē kustību, ieslēdzas ieraksts. Dažiem no modeļiem ir iebūvēts arī infrasarkanais režīms, kas visdrīzāk var noderēt, ja jūs braucat nakts laikā vai nelielā apgaismojumā.

Izvēloties reģistratoru ir jāpievērš uzmanība tā iespējai filmēt "pa apli". Šī funkcija palīdz ierīcei filmēt nepārtraukti, kamēr atmiņas karte ir pilna. Pēc tam notiek veco ierakstu automātiska dzēšana, to vietā ierakstot jauno materiālu. No vienas puses tā ir laba opcija, kas neliek vadītājam domāt par video pārdzīšanu. No citas - ja vadītājs pārtrauc kontrolēt ieraksta gaitu un auto cieš satiksmes negadījumā, materiāls var tikt nodzēsts, ja kamera turpina darboties. Taču ir arī tādi modeļi, kas izslēdzas, ja mašīna cieš negadījumu.

Reportāžu piemēri, kas filmēti ar video reģistratoru:

Rēzeknes ekstrēmists
'Golf' pārskrien pie sarkanā

Ekskavatora kausā transportē sievieti
Uzmanību! Savvaļas dzīvnieki!

Ērta ir arī videoreģistratora funkcija, kas to ieslēdz vai izslēdz reizē ar mašīnas aizdedzi. Tāpat noder arī LCD monitors, kas palīdz ātri noregulēt objektīvu vajadzīgajā virzienā. Tas var noderēt, ja, piemēram, uz ceļa notiek kāda vadītāju strīda situācija.

Visiem modeļiem komplektācijā ir barošanas vads no piepīpētāja, stiprinājuma ierīces, vads, ar kuru pieslēgt ierīci datoram. Dažiem modeļiem ir arī miniHDMI ports.

Lētākie no modeļiem maksā ap 45 Ls, dārgākie – 100 līdz 150 Ls. Tomēr, lai kāds arī būtu jūsu videoreģistrators, vienmēr paļaujieties tikai uz sevi. Tad tas fiksēs tikai patīkamos autobraukšanas  momentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!