Foto: DELFI

No jauna atsākas ziņu portāla "Delfi" un auto tirgotāja "Skandi Motors" akcija "Ceļu reportieris". Šoreiz kā partneris akcijā iesaistījusies Valsts policija. Mūsu kopējais mērķis – darīsim satiksmi labāku, kulturālāku, rūpēsimies visi kopā par drošību Latvijas ceļos un ielās!

Portāla "Delfi" lasītāji atceras, ka šā gada pavasarī pa Latvijas ceļiem sāka pārvietoties "Delfi" pilsoniskās žurnālistikas sadaļu "Aculiecinieks" pārstāvošā automašīna. Projektā "Ceļu reportieris" aicinājām padarīt labāku un drošāku satiksmi Latvijā, fiksējot dažādas nejēdzības satiksmē un informējot par tām plašāku sabiedrību.

"Esi vērīgs un ietekmē!" norāda Valsts policija, aicinot "neauglīgas diskusijas un sašutumu komentāros aizstāt ar iespēju gan aplūkot konkrētu situāciju, gan iepazīties ar kompetenta policijas pārstāvja komentāru". Tādējādi policija cer, ka jau sākotnēji izdosies atbildēt uz cilvēku jautājumiem un neskaidrībām.

Valsts policijas būtiskākie mērķi šīs akcijas kontekstā ir skaidrot un izglītot, novērst nevēlamu situāciju atkārtošanos, veicināt kopējās satiksmes kultūras uzlabošanos, novērst nebūšanas satiksmes organizēšanā un padarīt dzīvi pozitīvāku - gan ikvienam satiksmes dalībniekam, kas pārvietojas, gan policijas darbiniekiem, kas uzrauga ceļu satiksmi un nodrošina kārtību. Policija izsaka cerību, ka projekta rezultātā mazināsies arī ceļu satiksmes pārkāpumu skaits.

"Klāt ir rudens, vakari kļūst garāki un uz ielām satiksme nopietnāka. Kā jau solījām projekta pirmās kārtas noslēgumā, ka pie iesāktā neapstāsimies! Projekts attīstās, mums ir sportisks auto - jauns Mitsubishi Lancer, kas palīdzēs nokļūt, atrast un reportieriem parādīt mums interesantas, neparastas situācijas uz ceļa. "Skandi Motors" mērķis ir palicis nemainīgs, turpināt izglītot ceļa satiksmes dalībniekus, rādot reālas situācijas, kas liks mums aizdomāties, reizēm pasmaidīt un, galvenais, nonākt pie saviem secinājumiem", teic "Skandi Motors" mārketinga speciāliste Linda Zarovska.

20.septembrī "Ceļu reportiera" automašīnas atslēgas saņēma pirmais "Delfi Aculiecinieka" autors, kurš lasītājiem ir pazīstams ar segvārdu "Aleksanderplat", bet īstajā vārdā ir Andrejs. Automašīnas atslēgu pasniegšanas ceremonijā piedalījās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, "Skandi Motors" valdes loceklis Ainārs Liljē, Delfi.lv galvenais redaktors Ingus Bērziņš, Valsts policijas un preses pārstāvji.


Līdz pat 2013.gada sākumam publicēsim lasītāju iesūtītos foto un video vērojumus. Labākie un aktīvākie reportāžu autori uz nedēļu savā rīcībā iegūs jaunu un drošu automašīnu "Mitsubishi Lancer". Šis auto, kas pa mūsu ceļiem droši ripos ar kompānijas "If Apdrošināšana" atbalstu, ir aprīkots arī ar video reģistratoru, kas ļaus kvalitatīvāk un precīzāk palīdzēt atspoguļot uz ceļa notiekošo.

Savukārt reizi mēnesī labāko reportāžu autors tiks apbalvots un savā īpašumā iegūs jaunu GPS navigatoru no lielākā GPS veikala Baltijā www.GPSPRO.lv. Uzvarētāju izvēlēsies redakcija, balstoties uz zemāk aprakstītajiem nosacījumiem:

- reportāžai ir jābūt saistītai ar ceļu satiksmi (avārijas, nejēdzības uz ceļiem, vai tieši otrādi - autovadītāju pieklājības paraugi)

- ja reportāža ir iesūtīta operatīvi (notikums fiksēts iesūtīšanas dienā);

- ja tā ir kvalitatīva (izsmeļošs apraksts, pievienoti foto vai video, kas atspoguļo notikuma vietu, faktus un dod lasītājam plašu priekšstatu par reportāžā aprakstīto situāciju);

- ja autors ir aktīvs (nedēļā iesūta divas un vairāk (kvalitatīvas) reportāžas).

- ja reportāžas tiks iesūtītas uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv, izmantojot lasītāju satura iesūtīšanas formu vai reģistrēto autoru satura iesūtīšanas vietni.

Atgādinām, ka pirmajā "Ceļu reportiera" akcijas laikā "Delfi Aculiecinieks" publicēja ap 250 ar autosatiksmi saistītu reportāžu, kuras bija ļoti populāras "Delfi" lasītāju vidū. Tās rosināja diskusijas, kurās lasītāji apmainījās ar viedokļiem, kas ceļu satiksmē ir pieļaujami, kas ne, kā būtu pareizāk uzvesties uz ceļa, kas būtu jādara, lai satiksmi organizētu pareizāk. Daudzas no šīm reportāžām kalpoja kā ierosme atbildīgo dienestu rīcībai, lai novērstu nebūšanas satiksmē.

Kopumā ar "Ceļu reportiera" auto pirmajā akcijā brauca desmit mūsu aktīvākie autori. Vairākums no viņiem neslēpa savu sajūsmu par auto sniegtajām priekšrocībām, nodarbojoties ar savu iemīļoto hobiju - pilsonisko žurnālistiku. Ceļu reportieri fiksēja daudzus vasaras nozīmīgākos notikumus - festivālus, sporta sacensības utt. Auto pabija visos Latvijas novados. Savukārt pie "Ceļu reportiera" speciālbalvām - videoreģistratoriem tika divpadsmit satiksmei veltīto reportāžu autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!