Foto: DELFI Aculiecinieks
Kam garšo zivis? Un kam patīk tās tīrīt un gatavot? Un cīnīties ar asakām? Būtu vareni, ja zivis būtu bez asakām! Lūk, mazs mierinājums - nēģis. Nekādu asaku un nepieciešamības tīrīt! Līdzās šprotēm, arī nēģis ir "mūsu peldošais zelts". Jāprot tikai noķert!

Ar mērķi zvejot nēģus, devos uz Salacgrīvu. Nēģu murdu tacis ir tradicionāls zvejas veids ar daudzu gadsimtu vēsturi, ko mūsdienās var redzēt tikai Salacas upē. "Nēģu tači"- īpašas koka konstrukcijas laipas pāri upei, pie kurām piestiprina zvejas rīkus – murdus. Luk tā notiek nēģi zveja!


Pirmā šāda nēģu tača saimnieks Aleksandrs stāsta, ka šī metode nēģu ķeršanai ir tradīcijām bagāta un pastāv jau apmēram 150 gadus. No egļu koka darinātos balstus iedzen upes gruntī ar īpaša 16 kg smaga vesera palīdzību.

Visas konstrukcijas stiprināšanai izmanto īpašas sasaites, nevis naglas. Katru gadu sezonas sākumā nēģu zvejniekiem tacis jāierīko no jauna gandrīz visā upes platumā (apmēram 150 m).

Ar taci nēģus var zvejot no augusta līdz februārim. Bet, man jāsaka, ka tas nebūt nav viegls darbs. Jo īpaši ziemā, ledusausktajā ūdenī un cīņā ar vēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!