Foto: DELFI
Esmu autobraucējs ar vairāk nekā piecpadsmit gadu stāžu. Katru dienu braucu ar auto un katru dienu nākas novērot citu autovadītāju uzvedību uz ceļa. Esmu arī pats sevi pieķēris pie nepieklājīgas attieksmes pret citiem satiksmes dalībniekiem. Dažreiz ir tipi, kas tevi vienkārši nokaitina… Lai gan, viegli ir novelt vainu uz citu cilvēku. Gandrīz vienmēr secinu, ka tomēr varēja rīkoties savādāk.

Visi mani secinājumi par autobraucējiem ir un paliek secinājumi par cilvēka raksturu. Nav nozīmes, pie kāda auto stūres viņš sēž. Nelaime ir tāda, ka cilvēks ar nešpetnu raksturu vai sliktu garastāvokli piesēžoties pie stūres kļūst par autovadītāju ar nešpetnu raksturu vai garastāvokli.

Man šķiet, ka nelaipna uzvedība uz ceļa sakņojas pie stūres sēdošā cilvēka pašvērtējumā. Ja, piemēram, automašīna kādam džekam ir kā "krāniņa pagarinājums", bez mašīnas viņš nejūtas kā vecis, tad pilnībā saprotu, ka gājējs uz pārejas viņam būs traucēklis, uz 90 km/h priekšā braucošais viņam maisīsies pa kājām, ar vienvārdsakot, visi, kas uz ceļa nerīkosies kā šim tipam labpatiktos, ir niecīgas radības. Sekojoši, par tām var paņirgāties un tās vajag kaut kādā veidā sodīt. Manuprāt, šie cilvēki ir kaut ko sajaukuši. Proti, ja es pie savas mašīnas stūres jūtos kā kungs un ķeizars, tas nebūt nenozīmē, ka visā satiksmes plūsmā es esmu kungs un ķeizars. Pieklājīgs autovadītājs vienkārši ir pieklājīgs cilvēks. Bet pieklājīgs cilvēks ir tas, kuram nevajag pierādīt citiem savu nozīmību.

Tātad tā ideja par pieklājīgu autobraucēju ir ideja par cilvēka audzināšanu vispār. Kā šis cilvēks ir mācīts attiekties pret citiem? Kādas attiecības viņš ir redzējis ģimenē? Kādā vidē viņš ir audzis? Un tā tālāk. Varbūt tas izklausās smieklīgi, jo mēs taču runājam tikai par autobraukšanu. Tomēr ironizēt būtu lieki, jo dažreiz kaut kāda kretīna bezkaunīgās uzvedības dēļ var notikt negadījums un iet bojā cilvēki. Automašīna šim tipam bija kā instruments, ar kuru pierādīt savu neatkārtojamību, bet tad sekundes simtdaļas laikā tas instruments pārvērtās par ieroci.

Jā, cilvēki mēdz darīt kļūdas. Jā, cilvēki sēžas pie stūres sliktā omā. Jā, cilvēki ir dažādi. Bet tāpēc ir izdomāti noteikumi, kā cilvēki savstarpēji komunicē, ko sauc par pieklājību. Gluži tāpat kā ir izdomāti ceļu satiksmes noteikumi. Atšķirība šeit ir tikai izpausmēs, būtība jau paliek tā pati.

Kārlis Beķeris

Ja arī jums ir viedoklis par drošu un laipnu satiksmi, rakstiet DELFI Aculieciniekam! Viedokļus, foto un video reportāžas sūtiet - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par DELFI Aculiecinieka autoru.

Labākās reportāžas, vērtējuma vai dzīves piemēra apraksts saņems "SEB līzings" specbalvu – piecu stundu kursu Drošas braukšanas skolā. Neizpaliks arī "SEB līzings" veicināšanas balvas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!