Foto: Publicitātes foto
Uz kinoteātri "Cinamon" devos pirmdienas vakarā. Pa ceļam man prātā iešāvās bažīga doma: man jau ir tikai DELFI gādātie ielūgumi, kuri jāapmaina pret biļetēm, bet ja nu tieši pirms filmas sākuma brīvu vietu vairs nebūs? Bet kā izrādījās, bažas bija veltas, jo bez mums diviem, filmu skatījās tikai vēl divi cilvēki.

Filmas tehniska puse un uzbūve.. Tā ir diezgan vienkārši veidota dokumtālā filma, kura iemūžina un atspoguļo notikumus, par kuriem citi daudz runā, bet maz zina. Tik pat labi šo "stāstu" varēja izstāstīt / atspoguļot īsos klipiņos, kurus publicētu kādā no publiskajiem video serveriem. Tad notikumi būtu vairāk vai mazāk laicīgi un cilvēki varētu sekot līdzi notikumiem to īstajā laikā. Bet tā kā Latvijā no šāda pasākuma grūti "izsist" kādu latu, tad, loģiski, šāds variants netika realizēts. Patika, ka filmā tika runāts par politikas aizkulisēm – vienīgi uzskatu, ja to dara, tad līdz galam.

Neesmu no tiem cilvēkiem, kuram patīk izteikties par mākslas darbiem, skaidrot to zemtekstus un slēptos simbolus - ka tas ir tā un ne savādāk. Ne es zinu, kāpēc šī filma tika veidota, ne arī tās aizskatuves noslēpumus. Meklējot info par šo filmu atradu interneta vietni www.pareiziuzlidot.lv, kur daudz kas sarakstīts gan par filmu, gan par Ivaru Beitānu – tur tad arī varat meklēt filmas aprakstu.

Jo vairāk lasu un interesējos par šo projektu, jo vairāk mani pārņem tāda sajūta, ka šis projekts – šī filma - ir veidota, lai slavinātu kādu vienu vai vairākas personas. Lai parādītu, ka viņš ir tas labais, kurš nes Latvijas vārdu pasaulē un piesaista Latvijai tūristus. No vienas puses, jau tas ir labi – Latvijā "ieplūdīs nauda", bet ja uz šo lietu skatās no cita skatu punkta – tas jau situāciju neglābs. Tas vēl vairāk Latviešos nostiprinās pārliecību, ka kāds cits mums palīdzēs, ka atbrauks tūristi un atvedīs naudu. Bet ko darīsim, kad tūristi vairāk nebrauks??? Neesmu "baigais ekonomists" vai "politiķis", bet man šķiet, ka Latvijai, kā jebkurai citai valstij, vispirms ir jābūt pašpietiekamai. Mums pašiem ir jāspēj sev saražot nepieciešamos produktus un, kad tas būs darīts, tad mēs varētu skatīties uz apkārt esošo. Protams, dzīve nav tik vienkārša un realitātē ir jāizmanto jebkura iespēja, bet kaut kādam konceptam vai "piecgades plānam" vajadzētu būt, pēc kura varētu vadīties.

Man šī filma raisīja pārdomas par valsts līdzekļu pamatotu izlietošanu. Bet esmu nonācis pie secinājuma, ka nav tādas valsts intereses – ir tikai privātpersonu intereses, un ikvienam ir tiesības censties iegūt līdzekļus no valsts. Ja kāds spēj to panākt, tad viņš to ir pelnījis.

Vai es ieteiktu iet cilvēkiem skatīties šo filmu? Tas jums loģiski būs jāizlemj pašiem - ja jums interesē aerodium, tad šī filma noteikti liksies aizraujoša. Ja jūs interesējaties par politiskajiem notikumiem, tad šis būs kārtējais viedoklis / skatījums uz tā laika notikumiem. Ja interesējaties vienkārši par foršām, laicīgām lietām, tad filma būtu jāredz, savukārt, ja meklējat pārspīlētus specefektus, tad šī filma jums būs vilšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!