23.februārī patversme "Dzīvnieku draugs" svin desmit gadu pastāvēšanas gadadienu un par godu šim notikumam rīko dažādus pasākumus.

Nesen tikām uzaicināti ciemos uz patversmi, lai uztaisītu par viņiem nelielu reportāžu. Sarunājām vietu, laiku un kad pienāca īstais brīdis devāmies ceļā. Precīzu patversmes atrašanās vietu nezināju, bet braucot ar riteni pēc suņu balsīm viegli to varēju noteikt. Ēka tika speciāli celta patversmes vajadzībām un tajā atrodas arī dzīvnieku klīnika, kur cilvēki var griezties pēc palīdzības, ja viņa mīlulim ir notikusi kāda nelaime.

Foto galerija

Patversme mūs sagaidīja mūsu paziņa - Diāna, kura solīja to izrādīt, parādīt dzīvniekus, viņu dzīves apstākļus un pastāstīt par dzimšanas dienas pasākumiem. Ejot iekšā ēkā sākumā bija drusku bail, jo rejošie suņi saceļ diezgan palielu troksni un tie, kuri neatradās būrī, skrēja uzreiz mums klāt. Bet viņi nevis dzina mūs prom, bet gribēja draudzēties un spēlēties. Vēlāk Diāna pastāstīja, ka nav bijis tāds gadījums, ka kāds cilvēks šeit kādreiz būtu ticis sakosts. Apraduši ar troksni un iejutušies situācijā jutāmies drošāki un sapratām ko no mums grib klāt skrejošie suņi.

No dažādām reklāmas kampaņām un video rullīšiem man (droši vien tāpat, kā daudziem citiem) bija radies iespaids, ka šādās iestādēs noskaņojums nav visai priecīgs. Liels bija mans pārsteigums, ka šeit nekā tāda nebija. Suņu lielā pozitivitāte jebkādas sliktas emocijas viegli aizdzen prom. Droši vien tas arī atkarīgs no cilvēkiem un viņu uztveres, bet man vismaz šeit nebija bēdīgi.

Visi suņi pa nakti šeit tiek turēti būros iekštelpās ar nelielu izeju uz āra pagalmu. Tādi, kuri ir apraduši ar pastāvošo situāciju, tiek vesti pa dienu ārā un viņi tur uzturas lielā nožogotā teritorijā, kur viņi var izskrieties pēc sirds patikas. Pusdienlaika viņi tiek vesti iekša un pabaroti, bet līdz vakaram atkal viņi uzturas ārā. Tādiem, kuri ir spējīgi pārlēkt pāri nožogojumam un vēlas mukt prom, nākas uzturēties savā būrī, līdz kamēr viņš sapratīs, ka viņam nav citas izejas, kā vien sadarboties. Ir arī tādi suņi, kuri šeit jūtas pilnīgi kā mājās, brīvi skraida pa teritoriju un netaisās nekur mukt.

Patversmē ir iespēja pieteikties par brīvprātīgo un palīdzēt dažādos darbos - sākot no vienkāršas pastaigas ar suni, līdz viņu būru tīrīšanas. Protams, lielākā daļa brīvprātīgo ir tieši uz pastaigām, jo tas ir labs/viegls veids, kā uzņemt nelielu daļu pozitīvu emociju, tas nemaz nav tik sarežģīti un neuzspiež nekādas turpmākas saistības.

Ar kaķiem ir nedaudz savādāka situācija, jo kaķi ir lielāki individuālisti un vairāk savā starpā kaujas. Tāpēc viņi netiek turēti kopā. Ir telpa, kur ir vairāki būri kaķiem. Uz maiņām tiek atvērtas kāda kaķa būra durvis, lai viņš varētu brīvi pastaigāt apkārt. Kā arī ir atsevišķa māja, kur tiek turēti kaķi, kuri ir dzimuši brīvībā un nekad nepieradīs pie cilvēka klātbūtnes.

Par adoptāciju. Protams, ir iespēja paņemt kādu iepatikušos dzīvnieciņu uz mājām, bet tas maksās naudu. Summa atšķiras atkarībā no suņa, kaķa, zaķa, izmēra. Sākumā radās jautājums: "Kāpēc par dzīvnieku adopciju ir jāmaksā? Es viņus atbrīvoju no pienākumiem, bet viņi grib, lai es par to vēl maksāju!" Un atbilde ir pavisam vienkārša un loģiska. Tā kā lielākā daļa šeit sastopamo dzīvnieku nāk no ielām vai citiem ne visai labvēlīgiem apstākļiem, tad visiem šiem dzīvnieciņiem ir jāveic attārpošana un citādas ar veselību saistītas procedūras. Dzīvnieki šeit tiek baroti ar speciālu barību un man vismaz liekas, ka viņu dzīves apstākļi šeit nav tie sliktākie. Šī te summa kalpo arī kā pārbadījums vai tu būsi spējīgs nodrošināt dzīvnieciņam kaut cik normālus dzīves apstākļus.

Šogad aprit 10 gadi, kopš patversmes atvēršanas un šim notikumam par godu tiek rīkoti dažādi pasākumi. Viens no tiem būs 23. februārī pašā patversmē - Fr.Candera ielā 4. Šeit notiks preses konference, tikšanās ar dzīvnieku saimniekiem, suņu kūkas pasniegšana un vēl dažādas izdarības. Un 5.martā klubā NabaKlab būs dzimšanas dienas neformālā daļa ar dažādām grupām un citām izdarībām.

Kļūstiet par DELFI Aculiecinieka autoru! Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!