Foto: DELFI Aculiecinieks
8. jūnijā plkst. 16:00 tika atklāta pasaulē visvairāk iekārotās lelles izstāde "Barbija – modes ikona cauri laikiem" tirdzniecības centrā Spice Home. Uz Rīgu atceļojusi skaistuļu kolekcija, kurā ir aptuveni 200 plastmasas modeļu Ar šo izstādi t/k Spice tiks atklāts Amerikas šopinga festivāls.

1959. gadā 9. martā Viskonsīnas štatā, ASV, tika radīta lelle, kuras autori tai deva vārdu Barbija jeb īstajā vārdā Barbara Milisenta Robertsa. Vārds Barbija tika atvasināts no lelles izveidotājas Rutas Hendleres meitas vārda Barbara. Nepilnus 2 gadus vēlāk pasaules iecienītāko leļļu tirgū parādījās Barbijas pirmā, īstā un vienīgā mīlestība – šarmantais un galantais leļļu puisis Kens jeb pilnajā vārdā Kens Karsons.

Izstādē tirdzniecības centrā Spice Home būs apskatāmas aptuveni 200 Barbijas no īpašām un krāšņām kolekcijām – Barbija dažādos amatos un profesijās, Barbija – līgava, Barbija pasaku pasaulē u. c. Savas dzīves laikā Barbija ir piedzīvojusi neskaitāmas pārvērtības, iejutusies dažādās lomās un profesijās. Barbijai un viņas draugiem ir saražots vairāk nekā miljards tērpu. Leļļu apģērbu veidošanā ir iztērēts vairāk nekā 105 miljoni metru auduma, padarot Mattel par lielāko apģērbu ražotāju pasaulē.

Barbija mūsdienās komentārus neprasa – tā ir visvairāk iekārotā lelle pasaulē. Katru sekundi visā pasaulē tiek pārdotas divas lelles, bet ik nedēļu – apmēram miljons plastmasas skaistuļu. Pirmā Barbija bija tērpta melni baltā svītrotā peldkostīmā, un tās mati bija sasieti 20. gs. 50. gadu slavenajā zirgastes frizūrā. Šīs lelles vizuālajā tēlā jau no paša sākuma ir atspoguļotas modernākās modes tendences un stila izsmalcinātība, tāpēc tā ir kļuvusi par pusaudžu meiteņu iedvesmas objektu. Nereti lelles tēls tika veidots, iedvesmojoties no attiecīgā laika sabiedrībā plaši pazīstamām sievietēm, piemēram, Merilinas Monro, Ritas Heivortas un Elizabetes Teilores.


Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar uzņēmuma "Mattel" oficiālo dīleri SIA "Rimonne Rīga". Izstāde būs apskatāma Spice Home 2. stāvā no 8. jūnija līdz 10. jūlijam tirdzniecības centra darba laikā: P. - S. no plkst. 10:00–21:00 un Sv. plkst. 10:00–20:00. Ieeja – bez maksas.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!