10. martā, plkst. 17.00, Vidzemes augstskolā notika ceturtā Zaļās dzīves skolas nodarbība, kurā ar prezentāciju uzstājās Ziemeļvidzemes Atkritumu apsaimniekošanas organizācijas [ZAAO] vadītāja Ieva Veģere un HomoEcos pārstāves: Sanita Rībena un Madara Peipiņa.

Šo Zaļās dzīves skolas nodarbību sāka Ieva Veģere [ZAAO] un publikai pastāstīja par to kā tiek organizēta atkritumu apsaimniekošana Ziemeļvidzemē. Apskaidroja par atkritumu poligona "Daibe" darbību un tā iespējām, kā arī par jaunākajām iespējām atkritumu šķirošanu un otrreizēju apstrādi. Poligons "Daibe" tika izveidots pirms 10 gadiem un tas ir pirmais šāda tipa poligons Latvijā. "Daibe" ir izveidots pēc modernākajām atkritumu apstrādes tehnoloģijām ar notekūdeņu un gāzu savākšanu. Tur tiek šķirots papīrs, stikls, PET pudeles, polietilēns, bet pārējais viss tiek krāmēts glabāšanas vietā līdz 20m augstumam. Tad šī atkritumu kaudze tiek aprakta un no tās tiek iegūta gāze, ar kuras palīdzību iegūst elektrību un siltumu. Iegūst ap 340 KwH elektrības, kas var nodrošināt ap 30 mājsaimniecību ar elektrību. Šī elektrība tiek pārdota Latvenergo.

Pēc Ievas Veģeres uzstājās homo ecos izpilddirektore Sanita Rībena, kura pastāstīja par organizācijas interesēm un darbības sfērām. Šobrīd homo ecos strādā pie projekta "Latvija - zaļāka valsts pasaulē", jo pāris gadu laikā Latvija ir nokritusi no 8 uz 21 vietu.

Pēdējā runātāja bija Madara Peipiņa - homo ecos jauniešu programmu vadītāja, kura centās iedrošināt, uzmundrināt cilvēkus darboties un domāt zaļāk, jo viss ir mūsu pašu rokās. Latvijā ir dažādas organizācijas, kuras cīnās par zaļu dzīvesveidu, bet visa vara ir sabiedrības rokās, un ja mēs gribam ko panākt, tad ir jāsāk pašiem ar sevi.

Kļūstiet par DELFI Aculiecinieka autoru! Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!