Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas sadraudzības pilsētu Kobi Japānā man bija iespēja apmeklēt laikā, kad tur tika pieminēta traģiskā 1995.gada zemestrīce. Bija pagājuši 10 gadi. Kā veltījumu zemestrīces upuriem un pateicību glābējiem no visas pasaules Kobē tika organizēta konference. Tajā laikā vēl neviens nezināja, ka pēc sešiem gadiem sekos vēl lielāka zemestrīce un cunami.

2011.gada zemestrīce un cunami Japānā radīja lielus postījumus un vēl ilgāku laiku atstās ietekmi uz valsts, Āzijas un visas pasaules ekonomiku.

Pēc interneta pieejamiem resursiem, lai novērtētu iespējamos zaudējumus, šī zemestrīce tika salīdzināta ar 1995. gada zemestrīci Kobē. Kobes zemestrīce savulaik Japānas ekonomikai izmaksāja ap 103 miljardiem ASV dolāru.


Par visu pēc kārtas. 1995.gada 17.janvārī, plkst. 5.46 Kobi satricināja 7,2 balles spēcīga zemestrīce, bojā gāja 6434 cilvēku, tūkstošiem ievainoto, tūkstošiem sagrauto un nodegušo māju, bojāti ceļi un tilti, pārrauti elektrības vadi, ūdensvadi un kanalizācija. Tas viss notika tumšā rīta stundā, kad cilvēki vēl bija savos mājokļos. Iedomājieties un iejūtieties viņu stāvoklī. Viss notiek vienlaicīgi… sagrūst mājas, ugunsgrēki un ūdensvadu bojājumi dažādās pilsētas vietās, saplaisājuši ceļi, pa kuriem pārvietoties nav iespējam, liels skaits mirušo, kā arī ievainotie, kuri gaida palīdzību…

Pēc šīs zemestrīces Kobes pilsētā tika radītas vairākas piemiņas vietas, muzeji, izstāžu un konferenču zāles, mācību centri, kur tiek pieminēts tajā dienā notikušais, upuri, kā arī kur tiek apmācīti cilvēki nosargāt sevi un pareizi rīkoties līdzīgos gadījumos. Jau tajā laikā japāņi zināja, ka viņu zeme ir izvietota riska zonā, tāpēc daudz kas bija apgūts. Tomēr katra katastrofa liek viņiem mācīties vēl un vēl.

Arī Kobes pilsētas izvietojums atstāja lielu ietekmi uz glābšanas darbu ātrumu. Bija daudz labvēlīgu apstākļu. Piemēram, pilsēta atrodas pie ūdens, līdz ar ko bija iespēja dzēst ugunsgrēkus, sūknējot ūdeni tieši no jūras, ko veica ostā izvietotā tehnika. Palīdzību bija iespēja saņemt gan pa ūdens ceļiem, gan pa gaisu. Netālu no pilsētas uz mākslīgās salas 5 km jūrā atrodas lidosta, kurai (dēļ tā, ka tuvumā nedzīvoja cilvēki) bija iespējams strādāt diennakts režīmā, nepārtraukti saņemot palīdzību no no citiem Japānas reģioniem un ārvalstīm.

Turpinājums sekos...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!