Foto: Kadrs no video
Trīs reizes vari minēt, kur atrodas pasaulē augstākā webkamera? Nē, tas nav Žagarkalns, pat ne Munameģis. Pareizā atbilde atrodama Himalajos, vairāk nekā 5000 m augstumā virs jūras līmeņa, netālu no Everesta jeb Džomolungmas.

Kamera novietota 5675 metrus augstajā Kala Patthar kalna virsotnē un ieraksta apbrīnojamas kvalitātes attēlus no 8848 metrus augstā Everesta pat lielā aukstumā. Kameras uzstādīšanas vieta izvēlēta, ņemot vērā, ka no minētās virsotnes brīnišķīgs skats uz Everesta rietumu nogāzi.

Videoattēls tiek atjaunināts katras piecas minūtes, tādēļ ir iespējams sekot pat mākoņu kustībai ap kalna virsotni. Kamera darbojas tikai diennakts gaišajā laikā, tādēļ Latvijā tiešraides ir vērojamas no plkst. 10.45 līdz 22.45. Skaties šeit. Kamera izmanto bezvadu interneta pieslēgumu, lai nosūtītu attēlus uz 5050 metru augstumā esošo laboratoriju, kurā videomateriāls tiek analizēts.

Kuru katru webkameru Himalajos neizdotos uzstādīt, te vajag skarbajiem laika apstākļiem piemērotu tehniku, turklāt ar autonomu barošanu. Darbojoties ar saules paneļu saražotu enerģiju, Mobotix kamera spēj radīt augstas izšķirtspējas attēlus, arī tad, kad laika apstākļi mēdz būt ļoti bargi. Ierīci nācās uzstādīt lielā aukstumā –pie - 30 grādiem Celsija. Uzstādīšana nebija viegla, pagāja vairāki mēneši iekams izdevās izstrādāt iestatni uzstādīšanai, turklāt daudz laika aizņēma sistēmas testēšana. Rezultāts - tā ir visaugstāk strādājošā webkamera pasaulē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!