Foto: PantherMedia/Scanpix
DELFI Aculiecinieks ir saņēmis vēstuli, kurā rakstīts par agresīvu vīrieti, kas Imantā, pie LU pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes nodarbojas ar netiklām darbībām, seksuāli uzmācas garāmgājējām un garāmgājējiem. Aicinājām par šādiem atgadījumiem izteikties ekspertus, taču vispirms citāts no mūsu lasītājas vēstules:

"Pa ielām vazājas pretīgi veči, kuri nekaunas gramstīties un raut sev līdzi. Jā, mēs, meitenes, protam labi izskatīties, un pat brīžos, kad šķietami esam drošībā, tā nemaz nav.

Vēlējos palūgt ikvienu, kurš, ja Imantā, vai vienalga kurā Latvijas malā, pilsētā vai laukos - vienalga, redz kādu pretekli, kurš sevi apmierina sēžot krūmos, vai kā šoreiz gadījās, atļāvās palaist rokas - zvaniet policijai, brīdiniet un negaidīt līdz brīdim, kad tas notiks ar kādu no tuvajiem.

Mani atstāja vienu garāmejošie cilvēki, un aizskrēja prom, baidoties par sevi.

Tikai, ja šādus skatus un darbības noklusēs un neziņos policijai, iespēja, ka tādas lietas var nenotikt, nemazinās. Asaru gāzes baloniņš būtu bijusi lieliska lieta, ja būtu trāpījies man pa rokai, taču nebija. Preteklis paspēja apgramstīties un aizskriet prom.

Ir pretīgi, joprojām, un zvanīšu policijai vēl, un jautāšu, vai viņi ir bijuši un apbraukājuši apkārtni. Kas mūs sargās, ja ne paši," – noslēgumā raksta cietusī.

Rīgas Pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane skaidro, ka pēc saņemtajiem izsaukumiem policija veic pastiprinātu patrulēšanu cietušo un liecinieku norādītajā vietā, taču ir grūti aizturēt netiklo darbību veicēju, ja liecinieki pēc policijas izsaukuma nav sastopami. "Policija šādos gadījumos ir noteikti jāsauc, bet tikpat noteikti izsaucējam ir jāsniedz liecība, lai kārtībsargiem būtu iespēja aizturēt netiklo darbību veicēju," – informē RPP pārstāve. Tāpat Tīmane informē, ka šogad esot bijuši daži izsaukumi, taču aizturēts nav neviens netiklo darbību veicējs. Tamlīdzīgas personas mēdzot uzdarboties sezonāli, un tieši šobrīd esot īstais laiks. Policijas pārstāve neiesaka meitenēm, ja tās nokļuvušas šādā nepatīkamā situācijā, pašām mēģināt aizturēt izvirtuli, bet izvairīties no tiem un ziņot policijai. Vislabāk, ja meitenes šādus ceļa posmus veic draugu kompānijā. Kā likums, netiklās personas ir ar psihiskiem traucējumiem, tāpēc sagaidīt no viņiem var jebkādas vardarbības izpausmes.

"Šie cilvēki nebūt nerīkojas afekta stāvoklī, viņu rīcība ir pietiekami apzināta, lai arī balstīta seksuāla rakstura traucējumos. Tādēļ viņi labi apzinās, ka upuris var izrādīt pretošanos," saka psihoterapeite Ilona Buša un piebilst, ka meitenei, pirms doties pa tumšu meža taciņu būtu nepieciešams izvērtēt iespējas saskrieties ar netikliem tipiem.

"Ir labi, ja meitenei līdzi ir gāzes baloniņš, viņa prot kādus spēka paņēmienus vai pārzina, pa kuru ķermeņa vietu būtu jāiesit varmākam uzmākšanās gadījumā," saka psihoterapeite. "Taču pašā pamatā sievietei jau pirms ieiešanas tumšajā parkā ir reāli jāparedz nepatīkamas situācijas, kas varētu atgadīties. Ja atgadās, vislabākais ir "kājas pār pleciem" un skriet uz vietu, kur pulcējas cilvēki. Būtu labi, ja policijas ekipāžā, kas ierodas izsaukuma vietā, būtu sieviete-policiste. Dažkārt cietušās meitenes no seksuālā varmākas saņem pārāk lielu psiholoģisko traumu un viņām nav viegli sniegt liecības policistiem vīriešiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!