Foto: Publicitātes foto
Tā saucamie "oligarhu kapusvētki" pagāja jautri. Sagāja daudz cilvēku, lielākoties jaunieši, kuri ar lielu prieku sadedzināja oligarhu lelles. Savukārt mūsu inteliģences pārstāvji pasākuma laikā pilni ar dusmām runāja vien par to, ka Latvijas lielākas bēdas ir sarūpējuši trīs oligarhi.

Viens no politiķiem vispār nosauca šo pasākumu par civilkara sākumu. Karš pret ko? Pret oligarhiem! Sanāk, ka visas mūsu bēdas radās triju oligarhu dēļ! Savukārt es domāju, ka tas viss ir labi organizēts politiskais šovs, kura sākums bija balsojums par Šlesera izdošanu kratīšanai, bet galvenais iemesls – cīņa par varu. Un šeit patiešām vērojams pamatīgs progress. Latvijas politikā metodes cīņai par varu kļūst aizvien sarežģītākas un neprognozējamākas, šeit šova elementi kalpo kā viens no galvenajiem instrumentiem sabiedriskas (vēlētāju) domas veidošanai un manipulācijai. Uz sasutuša lasītāja jautājumu – no kurienes es to ņēmu? - atbildēšu ar saviem argumentiem, kuri formulēti retorisko jautājumu formā:

1)Vai jūs ticat, ka notikumi politikā priekšvēlēšanu laikā ir nejauši?

2) Vai patiešām nejauši A.Bērziņa izvirzīšanas datums ir sakritis ar dienu (20. maijs), kad pret trīs oligarhiem tika ierosināta krimināllieta?

3) Vai patiešām nejauši KNAB priekšnieks N.Vilnītis aizgāja atvaļinājumā un tik grandiozā operācija notika bez viņa klātbūtnes, bet visas kratīšanas, ka arī lietu kopumā kontrolēja Juta Strīķe, kura dabūja savu amatu ar partijas "Jaunais laiks" protekciju?

4) Vai patiešām tā bija nejaušība, ka balsojums par Šleseru notika ar vairākiem procedūrāliem pārkāpumiem un ļoti lielā steigā? (viņa izdošanu sākumā neprasīja prokurors, bet vienkāršs izmeklētājs, neievērojot Satversmes normas)

5) Ka izskaidrot informācijas noplūdi par Saeimas atlaišanu, kas notika 27 maijā, laikā kad V. Zatlers bija Polijā un tikās ar ASV prezidentu. Kaut gan, pats V. Zatlers apgalvo, ka lēmumu ir pieņēmis tikai stundu pirms liktenīgas runas 28. maijā?

6) Kāpēc V. Zatlera kungs vaino Saeimu, nevis valdību visās neizdarībās? Vai četrdesmit pieci 10. Saeimas opozīcijas deputāti ir vainojami tajos procesos, ko 20. gadu laikā sarūpēja visas valdības. Kur ir augstāk korupciju riski – Saeimā vai Tiesu varas iestādēs? Vai tieši 10.Saeima radīja to naidu tautā pret absolūti visiem politiķiem?

7) Vai prezidents kopā ar tiesību sargājošām iestādēm tikai tagad īsi pirms prezidenta vēlēšanām atjēdzas, ka oligarhi ir absolūtais Latvijas ļaunums?

8) Un galu galā, pats retoriskais jautājums – kam tieši ir izdevīgi atlaist Saeimu laikā, kad politiskā krīze nebija vērojama un parādījās pozitīvās tendences ( kā ziņo valdība) iziešanai no ekonomiskās krīzes?

Atbildes uz šiem jautājumiem paliks lasītāju sirdsapziņā un katrs izdarīs savus secinājumus. Personīgi es neticu tādām nejaušībām un labi organizētām revolūcijām, līdzīgām kā "oligarhu kapusvētki", kur cilvēkus aicina uz labi sagatavotu laukumu, kur jau novietota dārga audio un video aparatūra un sagatavotas lelles sadedzināšanai. (Vai tauta visu apmaksāja?)

Tauta, kura patiešām sacēlās pret varu stihiski iziet ielās un rokās tur nevis lellēs, bet ko citu, ko mēs zinām no vēstures…

Aleksandrs Sakovskis, 10.Saeimas deputāts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!