Foto: LETA
Lūk, ko mums raksta Artūrs:

"Vakar patestēju kolēģes, kurām ir augstākā izglītība, patriotisms sirdīs un galvenais, kurām tūlīt jau riska vecums bērnu dzemdēšanai. Vaicāju viņām - kāpēc jums nav bērnu?

Lūk, kas būtu vajadzīgs, lai Latvijas sievietes izlemtu dzemdēt bērnus:

1.Viņas nav pārliecinātas vai spēs pavilkt rūpes, kas saistītas ar bērnu, tāpēc plāno vienu, augstākais divus. Taisnākais ceļš uz tautas pašiznīcināšanos.

2. Viņas vēlētos tādus pabalstus, lai nebaidītos palikt viena, gadījumā, ja vīrieša vairs nav. Tas gan alimentu jomā, gan vīra bezdarba jomā, gan apgādnieku uz mūžu zaudējot - 36 lati (vai cik tur) smieklīgi un tāpēc daudzas brauks dzemdēt uz citām ES valstīm, kaut vai Franciju, jo tur no pabalstiem var kādu laiku iztikt.

3. Ārkārtīgi baidās zaudēt darbu, jo privātajam darba dēvējam ir pamatota nevēlēšanās ņemt mātes ar bērniem, jo tās nevar pilnvērtīgi pildīt savus darba pienākumus - neko nevaru pārmest. Uzņēmēji patriotisma pilni būtu gatavi maksāt visus nodokļus par produktīvu darbu, nevis ik pa brīdim meklēt aizvietotāju. Ir uzņēmējs, kurš nodarbina tikai sievietes un viņam tieši šī iemesla dēļ rodas mīnusi, un trešo reizi viņš nevēlas, lai VID pa nodokļu nesamaksāšanu arestē kontus un aptur uzņēmējdarbību.

4. Ja būtu normāla bērnu dārzu sistēma, tad atkristu daudzas augstāk minētās problēmas. Tas nav normāli, ja jāstāv rindā un augsti kvalificētas speciālistes, ar vēlmi aktīvi strādāt, ir spiestas sēdēt mājās, tikai tādēļ, ka nav iespēja nodot bērnudārzā vai apmaksāt bērnu aukli. Viņas labprāt iekļautos darba tirgū, bet tagad zaudē visi - sievietes, ģimenes, darba dēvēji, valsts, kura ir ieguldījusi milzīgus līdzekļus izglītībā, tā vietā uzņēmēji ir spiesti ņemt zemākas kvalitātes darba ņēmējus, rodas mazāka pievienotā vērtība un mazāki nodokļi budžetā. Līdz ar to negatīva bilance veidojās sabiedrībā, valstī. Apburtais loks. Plus - pilnīgāk izmantojot vietējos cilvēku resursus, nevajadzētu domāt par ārzemju darbaspēku ar neizbēgamām problēmām.

5. Ļoti daudzas sievietes tieši šī iemesla dēļ izvēlas dzīvot Pierīgā, kur pašvaldības nodrošina bērnudārzu sistēmu, sākumskolu. Lūk, viela aizdomāties Rīgas kungiem, jo ekonomiski aktīvie rīdzinieki aizplūst uz Pierīgu, bet Rīgā paliek mazapmaksātie, kuri prasa pabalstus, nevis maksā ienākuma nodokļus. Pierīgas pašvaldības ir apmierinātas ar Rīgas domes patreizējo politiku šajā jomā.

6. Kādreiz Rīgas pašvaldībā dzīvojošajiem pienācās kompensācija 100 latu apmērā, ko vēlāk samazināja līdz 50 latiem un 01.01.2010. vispār noņēma, ja Rīgas iedzīvotāja bērns netika pašvaldības dārziņā. Kompensāciju varēja izmantot pēc saviem ieskatiem, apmaksājot privāto bērnudārzu vai auklīti. Un tas bija ārkārtīgi liels atspaids.

7. Vissvarīgākais! Latvijas sievietēm nav pārliecības, ka spēs uzturēt bērnus, jo pabalstus te piešķir, te noņem. Tāpēc, nekautrēsimies no labākas pieredzes pārņemšanas un garantēsim stabilu valsts politiku šajā jomā, piemēram, kā Igaunijā. Visaugstākā politiskā līmenī kaut vai Satversmē, jāpaziņo un jāieraksta, ka valsts noņems aizsardzībai, kultūrai un visam kam, tikai ne bērniem.

8. Latvenergo ir valsts kompānija - tad valsts lai nosaka, ka līdz 1200 kw stundām mēnesī trīs bērnu ģimenēm ir tiesības maksāt pazemināto tarifu.

9. Par normālo PVN likmi maizei, pienam, kā tas ir normālā Eiropas valstī, nemaz nerunāšu!

Arturs"

Izsakiet arī jūs savu viedokli. Rakstiet DELFI Aculieciniekam!

Par katru reģistrēta lietotāja publicētu viedokli tiek maksāti DELFI dālderi, kurus iespējams tērēt DELFI Aculiecinieka veikalā.

Lai piereģistrētos un kļūtu par 'DELFI Aculiecinieka' autoru, ir jāaizpilda reģistrācijas forma.

Ja nevēlaties reģistrēties, viedokli sūtiet izmantojot e-pastu  - aculiecinieks@delfi.lv vai izmantojot satura iesūtīšanas formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!