Foto: F64
Ik dienu bērni dažādu iemeslu dēļ nonāk ārpusģimenes aprūpē. Bērniem tiek iecelti aizbildņi, bet ir bērni, kuri tiek ievietoti audžuģimenēs un bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēs.

Audžuģimeņu kustība Latvijā ir samērā jauna. Audžuģimeņu aprūpes forma tiek veidota kā alternatīva bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēm (bērnu namiem).

Labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv" jau vairāk kā gadu draudzējas ar Latgales audžuģimeņu atbalsta biedrība "Muna Sāta", kurā ir vairāk kā 42 audžuģimenes un šis skaitlis turpina augt. Vidējais bērnu skaits, kas nonācis audžuģimenēs, ir 163.

Katram no šiem bērniem, kas nonāk audžuģimenēs, ir savs stāsts. Pārsvarā pie audžuvecākiem nonāk tie bērni, par kuriem viņu īstie vecāki dažādu iemeslu dēļ nav spējīgi parūpēties. Šeit ir bērni, kuriem ir veselības traucējumi, viegli un smagi garīgās attīstības traucējumi, dažādas invaliditātes, kā arī bērni, kas pārcietuši fizisku psiholoģisku un pat seksuālu vardarbību.

Apbrīnojama ir audžuvecāku nerimstošā vēlme izglābt šos bērnus, kaut uz mirkli iedot viņiem mājas un ģimenes sajūtu.

Pastāv mīts, ka audžuģimenēs bērnus pieņem, lai tiktu pie "lielās naudas". Par katru bērnu maksā pašvaldība, no kuras tas nonāk audžuģimenē, taču, kā mēs zinām, ir dažādas pašvaldības. Jā, ir tādas, kas par bērniņu maksā pat ap 120 Ls mēnesī, taču ir tādas, kas tikai 30 Ls! Par tādu naudu pabarot bērnus nevar, kur nu vēl iedzīvoties lielā bagātībā.

Dažkārt ģimenēs ir pašiem savi 3-5 bērni, un vecākiem mīlestības pietiek, lai padalītos tajā ar vēl, dažreiz pat 5 bērniem!

Annai Verzei nupat ir 60 gadi, viņai šobrīd ir 3 audžubērni. Uz jautājumu: "Kas pamudināja uzņemties rūpes un atbildību par bērniem?" Anna atbild tā: "Pašai savas 3 lielas meitas, vīrs nomira, man bija jau 54 gadi. Kur tad lai to mīlestību lieku? Kad pašas meitas auga, tad strādāju dienu un nakti un savējiem mīlestību neatdevu. Tagad to varu dot šiem bērniem, kas tik daudz jau savā mūžā izcietuši.."

Latgales audžuģimeņu atbalsta biedrība "Muna sāta" aicina visus labas gribas cilvēkus atbalstīt audžuģimenē dzīvojošus bērnus, ziedojot: kancelejas preces, mūzikas un sporta inventāru, sadzīves tehniku, mēbeles, apģērbu, apavus, rotaļlietas, traukus utt.

Aicinām ziedojumus nogādāt biedrībai, sazinoties pa tālruni: 29800932

Latgales audžuģimeņu atbalsta biedrība "Muna Sāta"
Reģ. Nr. 40008136702
adrese: "Vītiņi", Aužguļāni, Līksnas pagasts, Daugavpils novads
e-pasts: muna.sata@inbox.lv
Swedbanka, LV39HABA0551024648955


Visi, kuriem ir informācija par cilvēkiem, kam nepieciešama palīdzība, tiek aicināti rakstīt uz e-pasta adresēm aculiecinieks@delfi.lv, labie_darbi@palidzesim.lv vai ievietot informāciju portāla Draugiem.lv sadaļā "Labo darbu nedēļa".

Šīs un nākamās nedēļas laikā DELFI Aculiecinieks publicēs jūsu iesūtītos stāstus par tiem, kas bez citu palīdzības vairs nevar iztikt. Jāpiebilst, ka publicēsim tikai tās vēstules, kurās būs aprakstīta problēma un pamatota nepieciešamība to risināt. Tāpat šo divu nedēļu laikā informēsim jūs par paveiktajiem labajiem darbiem un cilvēkiem, kas saņēmuši citu palīdzību. Rakstiet!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!