Foto: stock.xchng

Pirms kāda laika DELFI lasītājiem vaicājām - Kāpēc Latvijas sievietes nevēlas dzemdēt bērnus? Jautājums neradās uz līdzenas vietas. Mūsu lasītājs Artūrs bija aptaujājis savas paziņas, ap 30 gadus vecas sievietes, un saņēmis vienbalsīgu apstiprinājumu, ka šeit (Latvijā) un tagad bērnu dzimšana vecākiem var sagādāt vairāk problēmu, nekā priekus. Arī lasītāju komentāros valdošā noskaņa bija ne pārāk optimistiska. Bet visu pēc kārtas – esam apkopojuši mūsu lasītāju viedokļus un, pats galvenais, vēlamies, lai diskusija turpinās. Varbūt to sadzirdēs tie, kam to būtu jādzird?

Ko darīt? Kā situāciju risināt? Vai patiešām mūsu tauta izmirs, būs pārcēlusies uz ārzemēm tikai nejēdzīgas ekonomiskās situācijas dēļ?

Uz šiem un citiem ar demogrāfiju saistītiem jautājumiem mēģināja atbildēt vairāki DELFI Aculiecinieka autori.

Lasiet vairāk -
Ieva Leinasare: Kas šai valdībai ir svarīgāks par tautas turpināšanos?
Oskars Briedis: Kas atkal nepatīk Saeimas koalīcijai?
Maija Liepiņa: Vai Latvijas teritorijā arī pēc gadiem dzīvos latvieši?
Dzintra Regīna Jansone: Vai Latvijas tauta izzudīs?
Jānis J.Dimants: Zemā dzimstība Latvijā - visu rūpe!
Jānis Miežagrauds: Es redzēju bāleliņu karā aizjājam...
Ko Valsts prezidents un premjers var darīt demogrāfiskās situācijas uzlabošanai

Tāpat arī komentāru vidē izskanēja vairāki vērtīgi viedokļi (gramatikas un ortogrāfijas kļūdas paliek pašu komentāru autoru ziņā):

Ceļotājs,
Tagadējā valdība rīkojas tā, lai pēc iespējas ātrāk "attīrītu" Latvijas valsts teritoriju no iedzīvotājiem. Nezinu, kam viņi to apsolījuši un kādi slepeni līgumi vēlāk varbūt nāks gaismā, bet reālā darbība ir tieši tāda. Tādēļ pie varas esošie nekādā gadījumā neveicina dzimstības pieaugumu. Tieši otrādi, viņi sistemātiski cenšas dzimstību samazināt un mirstību palielināt. Visādi veicina arī emigrāciju, pārcelšanos uz pastāvīgu dzīvi citās valstīs. Vārdu sakot - glābjas kas var, tad varbūt paliksiet dzīvi un varēsiet atļauties kādu bērnu laist pasaulē.

Ezīte,
Tas viss ir taisnība, bet es gribēju pieminēt vēl vienu problēmu - ko darīt ar bērnu no viena līdz pusotra gada vecumam (ja paveicas tikt bērnudārzā)? Pēc 1 gada vairs nemaksā "māmiņu algu" - nestrādājot var badā nomirt, bet strādājot nauda auklei tomēr nesanāk. Ar to jau esmu saskārusies un tā bija vienkārši bezizeja...

?,
kāpēc āfrikā šādi jautajumi nepaceļas? Vai nevajadzētu samazināt labklajību līdz āfrikas līmenim, tad bērni nāktu strīpām?

Kaija,
Es atļaušos minēt vēl vienu iemeslu, kādēļ Latvijas sievietēm nav bērnu. Daudzas ir vientuļas. Nepietiek vīriešu visām.

Varētu, protams, dzemdēt bērnu un audzināt viena pati (khm, gan jau katu kā sev to bērniņu "saorganizētu"). Bet tur tiešām jābūt lielai pārliecībai par savas dzīves stabilitāti un finansiālajām iespējām. Šādas pārliecības nav.

Dūda,
Esmu viena no tām, kura domā līdzīgi autora aptaujātajām sievietēm. Latvijā baidos dzemdēt bērnus, jo man nav par 10% pārliecinātības, ka varēšu bērnus apgādāt nenonākot trūcīgo sarakstos. man alga nav tik liela, lai atļautos auklītes, bet mūsu pilsētā bērnu dārzos tikt ir praktiski neiespējami.Es nevarētu atļauties ne aukli, ne maksas bērnu dārzu, jo šī summa patērējas komunālajiem maksājumiem. Bēdīgi. Kā viens jau te komentēja, paēdušais neēdušu nesaprot un valdība jau šo nelasa :(

Me,
Arī es esmu ieplānojusi bērniņu laist pasaulē svešā zemē, kurp arī ar tādu mērķi došos uz kādiem gadiem. Atgriezīšos LV, kad redzēšu, ka šeit viss ir nostabilizējies soc.jomā u.c.. Man ir augstākā izglītība, gan pastāvīga darba vieta, tomēr ar to nepietiek, lai spētu uzturēt sevi, mājokli un vēlamo bērniņu. Tāpēc pieņemts atbilstoši tāds lēmums, kas dos iespēju tikt pie bērniņa, jo būs soc.garantijas un nebūs jādzīvo bailēs par to, vai būs ar ko pabarot bērniņu, vai būs vieta bērnu dārzā u.tml.

Diemžēl, bet fakts. Un zinu jau vairākas meitenes, kas ir izvēlējušās laist pasaulē bērniņu citur, tieši šo pašu iemeslu dēļ.

Ille,
Par ko vispār ir jautajums? Ja sieviete ciena sevi un savu gaidāmo bērnu, tad viņa pati nedzīvos sūdos un bērnam to neļaus. Es arī gribu bērnus. Saprotu tās kas pamet LV. Arī es dzemdēšu ārzemēs. Tikai ne Latvijā.

meža zvērs,
Cik var, nu cik var ČĪKSTĒT? Kara laikā bērnu dzima vairāk kā tagad Latvijā. Jūs ko, domājat mūsu vecmātēm vai vecvecmātēm bija viegli? Kāds pabalstus dalīja pa labi un pa kreisi?

Pietiek meklēt attaisnojumus! Ja iespēja atļauties lieku plazmas TV vai vakariņas restorānā tev ir svarīgākas par savas dzimtas turpināšanu, tad esat pelnījuši to, kas notiek.

Un ir ļoti daudz laimīgu cilvēku, kas nāk no nabadzīgām ģimenēm. Pašam viens tāds radinieks ir (ne-asins). 8 bērni ģimenē! Jūs ko domājat viegli bija? Bet toties izauga kārtīgi, labsirdīgi un turīgi cilvēki! Manis piesauktais tagad ir uzņēmumu vadītājs. Tā, ka pietiek tukšu pļurkstēt. Noslaukiet puņķus un rīkojieties! 3 bērnus var atļauties katrs!

Paldies visiem publikāciju autoriem, komentētājiem un tiem, kam šī tēm nav vienaldzīga!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!