Foto: DELFI Aculiecinieks
"Politiskā cenzūra portālā Draugiem.lv" – ar tādu virsrakstu 4.oktobrī saņēmām vēstuli no domubiedru grupas, kas pauda neizpratni par savas vietnes dzēšanu sociālajā tīklā Draugiem.lv. Par satura dzēšanas jautājumiem DELFI Aculiecinieks taujāja Draugiem.lv pārstāvi, taču vispirms piedāvājam jums iepazīties ar neapmierināto saciālā tīkla lietotāju vēstuli:

"Vakar portāla Draugiem.lv administrācija bez iemesla un paskaidrojumiem dzēsa no portāla kustības "NĒ! Saskaņas centram valdībā" lapu, kura īsā laikā bija pulcējusi vairāk nekā 2000 cilvēku, kuri iestājas pret Saskaņas centra dalību valdībā. Uzskatām to par klaju pilsoniskās aktivitātes ierobežošanu, atsevišķiem portāla administratoriem cenzējot politiskās nostādnes, kas pretējas to personīgajām. Jāsaka, ka šī rīcība nav pārsteigums – vēl jūnijā Draugiem.lv radošais direktors Guntars Meluškāns aktīvi iesaistījās topošās Zatlera Reformu partijas reklamēšanā, pretēji sociālo tīklu darbības principiem izmantojot savus administratīvos resursus viena konkrēta politiskā spēka popularizēšanai. Maijā no Draugiem.lv tika dzēsta lapa, kas popularizēja parakstīšanos par latviešu valodu skolās, bet martā Meluškāns no Draugiem.lv dzēsa lietotāju izplatīto LTV videosižetu, kurā bija redzama jauniete, kas sit un apspļauda sirmgalvi 16. martā pie Brīvības pieminekļa.

"NĒ! Saskaņas centram valdībā" ir informatīvā platforma sociālajos tīklos, kuras mērķis ir izdarīt pilsonisko spiedienu uz politisko eliti, lai Kremļa interesēm kalpojošais Saskaņas centrs netiktu iekļauts valdībā. Lai to sekmētu, ar sociālo tīklu palīdzību sniedzam informatīvu atbalstu pasākumiem, organizācijām un personām, kuras uzstājas pret Saskaņas centra dalību valdībā.

"NĒ! Saskaņas centram valdībā" lapas dzēšana no Draugiem.lv sekoja pēc tam, kad bijām snieguši informatīvo atbalstu svētdienas vakara protesta akcijai pie Saeimas. Pēc policijas sniegtās informācijas, pasākums noritēja izteikti miermīlīgi. Pēc lapas dzēšanas portāla administrācijai tika lūgts paskaidrot izdzēšanas iemeslus, taču vēl līdz šim brīdim tā nav uzskatījusi par vajadzīgu atbildēt. Jāuzsver, ka visi lapā paustie viedokļi bija izteikti civilizētā formā – bez nacionālā naida un jebkādiem aicinājumiem uz vardarbību.

Acīmredzot atsevišķiem Draugiem.lv administratoriem nav īstas izpratnes par Satversmē nostiprinātajiem demokrātiskas valsts principiem par viedokļa paušanas un pulcēšanās brīvību. Ņemot vērā, ka šis nav pirmais tāds gadījums, daudzi no kustības "NĒ! Saskaņas centram valdībā" atbalstītājiem apsver iespēju "pārcelties" no vietējā sociālā tīkla uz internacionālajiem sociālajiem tīkliem Twitter un Facebook, kuru administrācijai nav nekādas intereses par iesaistīšanos Latvijas lokālajās politiskajās spēlītēs. Tas tikai vēl vairāk pastiprinās esošo tendenci Draugiem.lv lietotājiem migrēt uz Twitter un Facebook. Diez vai portāla īpašnieki ir ieinteresēti šādu tendenču pastiprināšanā; mūsu ieteikums būtu atrast politiski neitrālākus administratorus, kas neizmanto savas tiesības personisko politisko ambīciju īstenošanai.

Šobrīd "NĒ! Saskaņas centram valdībā" pārcēlusi savu darbību uz Twitter, dienas laikā pulcējot jau vairākus simtus sekotāju."

Kā DELFI paskaidroja Draugiem.lv pārstāvis Jānis Palkavnieks, sociālā tīklā Draugiem.lv lietotājiem ir jāievēro tā lietošanas noteikumi, kas nepieļauj starpnacionālā naida kurināšanu, naida runu, kādas personas publisku nomelnošanu un citus vispārpieņemtus satura publicēšanas noteikumus. Administratoriem ir tiesības dzēst vai bloķēt to Draugiem.lv saturu, kas tos pārkāpj. Neminot konkrētus piemērus, Jānis Palkavnieks apstiprināja, ka satura lietošanas noteikumu neievērošanas dēļ tika dzēsta arī "NĒ! Saskaņas centram valdībā" domubiedru grupas lapa.

"Katrai interneta vietnei, un Draugiem.lv nav izņēmums, ir izdevīgi, lai tai būtu vairāk lietotāju. Satura dzēšana notiek galējas nepieciešamības gadījumos. Tomēr Draugiem.lv administratoriem ikdienas nākas ar to saskarties," stāsta Jānis Palkavnieks. "Ikvienu aicinām pie mums diskutēt, izteikt savas domas, taču nepārkāpjot lietošanas noteikumus. Nesen bija gadījums, kad tika dzēsta lapa, kurā jaunieši viens otram mācīja, kā labāk apreibināties. Piekritīsiet, ka šāda lapa bija jābloķē? Mūsu administratori nav politiski vai kā savādāk angažēti, viņi vienkārši seko līdzi tam, lai tiek ievēroti noteikumi," piebilst Jānis Palkavnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!