Grūti iesākt šo stāstu. Galvenokārt jau laikam tādēļ, ka saprotu, ka tā var notikt ar ikvienu, un neviens nekad nepateiks, kāpēc tieši ar mani tā notika?! Un droši vien arī nav jāmeklē atbildes, bet jādomā, kā dzīvot tālāk situācijā, kāda tā ir…

Ansim ir 22 gadi un šobrīd viņš dzīvo pie mammas tālajā Veclaicenē. Aiz mājas, no kalniņa lejiņā jau redzama Igaunija. Pie mammas viņš dzīvo tādēļ, ka pagājuša gada novembrī notika nelaime - Ansis nelaimes gadījumā darba vietā zaudēja abas kājas.

Kad Ansis un mamma stāsta par notikušo, liekas, ka redzu šausmu filmu un ka tikai tādās šādi šausmu skati iespējami: traktors, kas aizķēris ar kausu, stumj puisi. Akmeņogļu kaudze, kurā aprok puisi. Kā viņš sajutis, ka kreisā kāja burtiski atdalās no ķermeņa, kā sajutis, ka kauli lūst. Kā, saprazdams, ka var tikt aprakts pilnībā, izbāzis roku no ogļu kaudzes, un, kad beidzot kāds ir pamanījis, ka zem melnās ogļu čupas ir vēl dzīvs cilvēks...

Slimnīca, sāpes, šoks, kāju amputācija, bailes... Kad tas viss jau bija aiz muguras, pārvedot Ansi mājās, tuvinieki sapratuši, ka tagad dzīve jāsāk no jauna, jāpārveido istaba, lai Ansim būtu ērti, jāmeklē informācija, kur un kas jādara cilvēkam, kurš palicis bez kājām un kāda ir iespējama turpmākā dzīve!?


Sintijas Zīvartes foto

Ar to, kas noticis, ir jāsadzīvo, jo nav citas izvēles. Bet laikam pats sāpīgākais šajā visā ir tas, ka valstij atkal ir vienalga, kas notiek ar šiem cilvēkiem, kas cieš līdzīgās nelaimēs.

Kurš no mums varētu izdzīvot ar 45 Ls mēnesī? Medikamenti un vitamīni, kas Ansim šobrīd jālieto, izmaksā 70 Ls, par katru pārsiešanu jāmaksā 3 Ls, nerēķinot transporta izdevumus no mājvietas līdz vietējai poliklīnikai. Par uzturēšanos slimnīcā samaksāti vairāk kā 350 Ls, kādi būs nākotnes rehabilitācijas izdevumi un pielāgošanās dzīvei, un tā šis saraksts varētu tikt turpināts un turpināts.

Paldies jāsaka visiem labajiem gariņiem par to, ka Ansim ir fantastiska ģimene, draugi un kaimiņi, kas nesavtīgi palīdz un meklē veidus, kā Ansim palīdzēt. Paldies visiem cilvēkiem, kas jau ir ziedojuši, tiem, kas jau ir palīdzējuši un turpina palīdzēt.

Šobrīd ir uzsākti arī tiesas darbi ar darba devējiem un pozitīva iznākuma gadījumā (citādi nemaz nevar būt!) Ansis saņems kompensāciju. Bet cik tālā nākotnē tas vēl būs?

Par spīti visam ģimene ir optimistiski noskaņota, gatava cīnīties gan par savām tiesībām, gan pielāgoties pašreizējiem apstākļiem, gan meklēt finansējumu ļoti dārgajām protēzēm.

Ansis šobrīd meklē domubiedrus, informāciju, kā vieglāk sadzīvot un izdzīvot...

Tas, kas Ansim nepieciešams:
- Elektriskais ratiņkrēsls
- Palīdzēt pielāgot Anša māju, vannas istabu - cilvēkam ar kustību traucējumiem
- Naudas līdzekļus medikamentiem, vitamīniem (tie ir vismaz 70 LVL mēnesī)
- Šobrīd tiek noskaidrota informācija par protēzēm.

Palīdzēsim!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!