Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Sestdienas vakara Valsts prezidenta uzruna sabiedrībai neko jaunu neatklāja, mēs jau sen to visi zinājām.

Protams, runā ir šis tas, kam nevaram piekrist. Piemēram, ka "Saeimas ēka ir kļuvusi atvērtāka sabiedrībai. Tajā viesojas gan nevalstiskās organizācijas, gan arī jaunieši. Mēs trīs gadu laikā, izmisīgi cīnoties, brīnumainā kārtā esam pārvarējuši ekonomisko krīzi, esam kā paraugs citām valstīm – apņēmības paraugs, rīcības paraugs, rezultāta paraugs." Tas, ka Saeimas durvis ir atvērtas nevalstiskajām organizācijām un jauniešiem, nebūt nav pierādījums tam, ka iedzīvotāju viedokļi tiek uzklausīti un Saeimā pieņemtie lēmumi ir sabiedrības interesēs. Tiem daudzajiem tūkstošiem, kam banku glābšanas rezultātā tika samazinātas algas un kas parādu dēļ tika izlikti no mājām, krīze vēl nav beigusies un diez vai kādreiz vispār beigsies bez valsts atbalsta.

Nevar noliegt, ka Saeimas deputāti ir tautas kalpi un nav pieļaujama uzticības plaisa starp sabiedrību un Saeimu. Pilnībā atbalstāma ir prezidenta vēlme izravēt to ļaunuma sakni, kas šķir varu no sabiedrības.

Ļoti gribētos, lai tie nebūtu tukši vārdi un izrēķināšanās ar politiskajiem oponentiem, lai beidzot tiktu apkaroti tādi netikumi kā, piemēram, tirgošanās par amatiem - kaislīga cīņa par posteņiem tā vietā, lai domātu par valsti, par valsts ekonomisko attīstību. Iedzīvotāji nav akli un redz, ka amati tiek tikai savējiem. Mēs redzam, ka Saeima aizstāv šauru grupu vai pat konkrētu cilvēku personīgās intereses, nevis valsts intereses.

Paldies, Prezident, ka arī Jūs beidzot sapratāt, ka "šo krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki. Katrs no viņiem nesa un vēl arvien nes kādu personīgu upuri – algas samazinājumu, nodokļu celšanos, bezdarbu. Mēs jau šobrīd sākam gandrīz vai runāt ne tikai par valsts nozagšanu. Varētu pat nojaust, ka tuvojas arī mūsu valsts demokrātijas privatizācija. Un to ir skumīgi vērot."

Atbildot uz uzdoto jautājumu: "Ko darīt?"

Jūs esat izdarījis pareizo un vienīgo izvēli, lai "vienreiz pielikt punktu šauru personu grupu patvaļai. Vienreiz pielikt punktu, ka visa mūsu sūri, grūti kopā pelnītā bagātība nogulst ofšoru firmu kontos. Pielikt punktu tam, ka daži reģioni mūsu valstī ir ar īpašām tiesībām. Tik īpašām, ka nav runa vairs jau tikai par to, ka tiek diskriminēta Latgale. Es domāju, ja patiesos faktus redzētu vidzemnieki, arī viņiem būtu sašutuma pilna reakcija."

Tagad atliek tikai cerēt, ka Latvijas tauta būs mācījusies no savām kļūdām iepriekšējās vēlēšanās un Jūsu nestais upuris nebūs lieks.

Edgars Pauls

Lasiet vēl -
Kārlis Krēsliņš: Saeimas atlaišana. Kam tas izdevīgi?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!