Foto: LETA
Nedēļā pirms referenduma norisinās ne tikai aktīvas diskusijas, kas Latvijas sabiedrību tuvina vienotai vērtību apziņai. Daudzu jo daudzu Latvijas pilsoņu un domubiedru grupu izplatītajos aicinājumos mēs atrodam ne tikai vienkāršu aicinājumu balsot PRET, bet arī dziļu un pārdomātu situācijas analīzi un motivāciju, kāpēc savas nostājas paušana ir tik izšķirīga. Mēs apzināmies, ka runa nav tikai par statistiku šķietami prognozējama referenduma iznākuma apstākļos. Runa ir par to, kā dzīvosim, kā ar pašcieņu stiprināsim savu valsts valodu arī turpmāk. Tieši tāpēc šis balsojums ir tik svarīgs.

Protams, ir arī pretējā viedokļa paudēji, kas latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas klaju noliegumu mēģina pamatot ar dažāda līmeņa argumentiem. Mums nav bīstamas kārtējās diskusijas ar Latvijas valsts apšaubītājiem un otras valsts valodas sludinātājiem. Mēs pratīsim iestāties par savu taisnību, lai kādi Austrumu vai Rietumu vēji pūstu.

Bet mums ir bīstama pašu nepārdomāta retorika un impulsīva rīcība, kas, varbūt pat labu gribot, var iedzīt sabiedrību strupceļā, apmulsinot sociāli aktīvus cilvēkus. Ne velti ir teiciens - ar nelabvēļiem mēs galā tiksim, pasargi mūs no viltus sabiedrotajiem!

Šai reizē tie ir cilvēki, kas aicina referenduma urnās mest sabojātus, nederīgus biļetenus, šo bezatbildīgo rīcību it kā pamatojot ar visai dīvainu tagadnes redzējumu un mazticamām nākotnes vīzijām. Mēģināt atspēkot šos "argumentus" nav jēgas. Skaidri redzam, ka pilsonisku briedumu, situācijas konteksta izpratni un atbildību par savas rīcības sekām nespēs dot nekādi intelekta attīstības fondi.

Tāpēc gluži vienkārši izsaku nosodījumu "balto lapu" akcijai - gan kā sociolingviste, gan kā universitātes profesore, gan kā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja, bet galvenokārt kā Latvijas pilsone. Aicinu Latvijas iedzīvotājus nepiedalīties pseidointelektuālajā rotaļā valstiski svarīgā brīdī! Referendumā paudīsim savu nostāju, skaidri sakot PRET. Pret otru valsts valodu Latvijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!