Foto: DELFI
Beidzot vecā anekdote par policista darbu ir kļuvusi par realitāti: "Pistoli iedeva, tagad grozies kā vari..." "Vecenīte" Eiropa atpūšas, ar Latviju vairs var sacensties tikai ASV mežonīgo Rietumu laikā. Tiesa ugunīgo mustangu vietā ir moderni spēkrati, bet citādāk notikums Jēkabpilī salīdzināms ar Bila Kida vai Dilindžera bandas laupīšanas akcijām.

Protams, ir briesmīgi apzināties, ka par bandītiem kļuvuši elitāro specvienību kaujinieki, tikai nav saprotams, kāpēc tās ir elitāras - šīs "Alfas" un "Omegas"? Cik zināms, viņu galvenais mērķis ir aizstāvēt tieši pie varas esošos politikāņus no tautas dusmām, kuras tie noteikti piedzīvos, ja ne šogad, tad nākošgad droši... Pēc Bauskas notikumiem ministres kundze šādas vienības plānoja izveidot katrā lielākā pilsētā, jo Bauskā vietējā policija savus līdzpilsoņus sist un trenkāt nesteidzās - vajadzēja izsaukt "eliti" no Rīgas.

Tas, ka specvienībā vairāk maksā, labāks ekipējums un tiesības "masu nekārtību" laikā dauzīt visus ar rungām, šaut, pūst sejā asaru gāzi, vēl nepadara viņus par eliti. Vienīgais ceļš uz elitāru policiju bija Policijas Akadēmija. Tagad šo maskoto darboņu, ar intelekta neizkropļotām sejām, vietā varbūt parādītos juridiski izglītoti, korekti policisti, kuri iespējams saprastu, ka policijas galvenais mērķis ir "Palīdzēt un aizsargāt" nevis "Noķert un sodīt". Kāda Eiropa, ja te uz Jauno gadu ministre un tai pietuvinātie policijas ierēdņi ar lepnumu stāsta - cik daudz ir cilvēku sodīts, cik daudz naudas iekasēts? Kāpēc nestāsta - kam palīdzējuši, ko aizstāvējuši? Ja cilvēki redzētu un dzirdētu šos labos darbus, tad tiešām iestātos Eiropa - tur pirmais cilvēks, pie kā griežas mierīgie iedzīvotāji vajadzības gadījumā, ir policists.

Domāju, ka tagad policistu - laupītāju pusē nav ne viena saprātīga cilvēka, jo tie naudas dēļ pat nogalināja, šāva uz saviem amata brāļiem, bet īstenībā tās ir tikai sekas... Tagad izrādās ir vainīgi visi - arodbiedrības, lielāki un mazāki policijas priekšnieki u.t.t.. Bez vainas ir tikai ministres kundze! Interesanti, bet kurš praktiski vairāk nekā divus gadus eksperimentē ar dzīviem cilvēkiem? "Apsardzes" izgaiņāšana, akadēmijas likvidēšana, vienkāršo policistu un to algu "optimizācija" - rezultātā "elitāra policistu banda", kas būs tālāk? Kristovska k-gs savulaik izbēgušu cietumnieku dēļ atkāpās, Somijā, pārkāpis satiksmes noteikumus un saņēmis par to protokolu, arī demisionēja iekšlietu ministrs, bet Latvijā ne vēlētāju izsniegtie mīnusi, ne dienesta stāvokļa izmantošana personiskās interesēs, ne organizēta policistu banda, ne sašautie godprātīgie policisti, ne nošautais policists - varonis Znotiņš nav arguments, ne iemesls... "Cilvēks ar tādu goda un pienākuma izpratni nedrīkst būt par iekšlietu ministru", šos vārdus, ar dažādām variācijām, dzirdēju no daudziem!

Kā lai nepiekrīt... Vai piekrītat jūs?

Jānis Miežagrauds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!