Foto: LETA
Līdz ar pavasara iestāšanos masu mēdijos arvien lielāku vērību velta demogrāfijas jautājumam. Tiesa, galvenokārt, vaimanāts tiek par faktu, ka drīz nebūs, kas nopelna pensijas un papildina sociālo budžetu.

Pragmātisks, varētu pat teikt, bezpersonisks situācijas vērtējums. Līdzīgi varētu spriest par beigtu jēriņu, apcerot, ka tik un tik kilogrami vilnas tā arī netiks nocirpti, pilnīgi ignorējot fakta būtību, ka: "Mērijai bij' jēriņš mazs" un tagad tas ir "kaput"... Realitāte ir tāda, ka šogad 3 mēnešos oficiāli ir izbraukuši 2800 gab., bet tauta Latvijā izmirst ar ātrumu - viens rajona centrs gadā - tātad laika vaimanām praktiski nav! Ačgārnā "šķēru budžetēšana" neveicina ne pilnvērtīgu izglītību, ne zinātni vai kultūru, bet svaigā ziņa par īpašo telefonu, pa kuru: "Zvanīt asu sāpju gadījumā un ārsts sniegs pilnvērtīgu konsultāciju...", es rēcu nebalsī minūtes piecas! Vēl maza piespiešanās un plānveida, kā arī akūtās operācijas tiks veiktas izmantojot "aifonus" un ""twiterus". Kā saka, ekonomija riktīgi sadosies rokās ar patiesu efektivitāti...

Gandrīz vai jāpiekrīt, ka vienīgais, kas var glābt valsti no demogrāfiskā kraha, ir "Vienotības" plakāta vīrs: lāčausaini - zobenotais varonis. Pagaidām mūs uzmundrina viņa mantras: "Viss būs labi, izaugsme jūtama...., ekonomika ceļas... viss ceļas... būs, būs ilgtspēja!", - "Kamasutra" vienkārši atpūšas... Tas saucas: "**** Yourself" - visās iespējamās variācijās, īpaši galvā, bet no tā demogrāfija neuzlabojas.

Risinājums ausaiņa zobenā! Latvijai ar steigu jāatsakās no tik iemīļotā "karojošās lielvalsts" statusa, kas plāno attīstīt savu sauszemes karaspēku. Aizsardzības (???)ministrijas budžets ir ap 178 milj.latu. Kara operācijās ārpus Latvijas tiek tērēti vairāk nekā 14 milj.latu, bet militāros manevros šogad iztērēs apmēram 315 tūkstošus latu. Cipari iespaidīgi, vai ne? Tagad iedomājieties, kas varētu notikt, ja vismaz 50% no aizsardzības budžeta tiktu novirzīta tautas glābšanai no fiziskas izmiršanas, atbalstot jaunās ģimenes (bērnudārzi, dzīvokļi, u.c.), materiāli stimulējot dzimstības palielināšanos (pabalsti, māmiņalgas, u.c.), nosakot nodokļu atvieglojumus (no 15% līdz 50% daudzbērnu ģimenēm), ieguldot jaunās darba vietās (apturot piespiedu emigrāciju). Vai pateicu kaut ko nereālu?

Lielākā daļa atlikušā aizsardzības budžeta būtu jānovirza ES austrumu robežu fundamentālai nostiprināšanai. Visa veida kontrabandas likvidācija būtu reāla uzvara pār būtisku ēnu ekonomikas segmentu. Novēršot narkotiku tranzītu, Latvija savu NATO sabiedroto valstīs izglābtu simtiem un tūkstošiem dzīvību (Arī Latvijā). Tas būtu reāls NATO atbalsts- daudz būtiskāks par "kariņa spēlēšanu" Afganistānas kalnos! Starp citu, ieroču kontrabanda no Polijas pie Somālijas pirātiem arī, galvenokārt, notiek caur mūsu robežu, tā jānovērš, lūk, arī ekonomiskā palīdzība NATO un pasaulei.

Protams, tad nevajadzēs tik daudz ģenerāļu un milzonīga ministrijas aparāta, bet, ar garantiju, nevajadzēs arī meklēt iespējas atņemt pensionāriem piemaksas par nostrādātajiem gadiem. NATO vadībai ir jāpierāda, ka runa iet par nacionālās eksistences jautājumu. Vēlmi glābt savu tautu no fiziskas iznīcības respektēs gan NATO, gan ES. Protams, no tagad Saeimā pārstāvētām partijām šādu lēmumu mēs nesagaidīsim, tas būs jauna politiska spēka karogā, bet pašreizējos "karsolidētājus" var arī ātrāk palūgt atstāt vēl neizsēdētos Saeimas krēslus... Varbūt labāk jau nākošvasar?!

P.S. Par kara budžeta atlikušo mazāko daļu varētu uzturēt nelielu militāro pārvaldīti un vēl šo to, gaidu idejas!

Jānis Miežagrauds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!