Foto: F64
Pēc atgriešanās no Ziemassvētku svinībām Latgalē, par patriotiska satura sarunas uzsākšanas mēģinājumu, biju gatavs fiziski iespaidot pat labu paziņu un roka paša meklēja 13.janvāra galveno argumentu- bruģakmeni. Īsi sakot- biju jebkura novirziena ekstrēmistu potenciāls sabiedrotais, jo brauciens uz Latgali bija izvērties par modernās inkvizīcijas izbraukuma akciju un ļoti gribējās dabūt rokā par to atbildīgos ierēdņus.

18.janvārī viens no vainīgajiem atļāvās piedalīties "Sarunā ar Zanderu" un es sapratu, ka klusēt nedrīkst, jo pat vislielākai liekulībai un nekompetencei ir jābūt robežai. Nav izslēgts, ka a/s "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Andulis Židkovs vēl atceras, kā izskatās vilciens no ārpuses, bet pats braucis tā vagonos, īpaši pirms svētkiem, noteikti nē. Tagad, sarunājoties ar Zandera k-gu, no kunga Židkova mutes skanēja gan rūpes par vecākiem cilvēkiem, gan bērniem, gan invalīdiem. Neko liekulīgāku un atrautāku no realitātes nebiju dzirdējis sen (ja neskaita 5 "superpartiju", īpaši "Vienotības", priekšvēlēšanu solījumus debatēs).

Būšu konkrēts: 23.decembrī vilcienam Rīga- Zilupe, kas startē 1030 bija divas lokomotīves- vagoni starp kurām skumīgi sēroja vientuļš, pilnvērtīgs vagons. Lai saprastu arī tie lasītāji, kas pārsvarā lieto auto nevis vilcienus- lokomotīvē- vagonā ir ~40 sēdvietas, parastā vagonā ~80 sēdvietas. (Precīzi tāds pats sastāvs bija arī vakarā!) Patiešām ir jābūt lielai pieredzei, profesionalitātei, izcilai darba plānošanai un organizēšanai, bet galvenais- patiesām rūpēm par līdzpilsoņiem, lai Ziemassvētku priekšvakarā uz Latgales pusi aizsūtītu vilcienu ar vienu vagonu. Cik ļoti ir jānicina sava tauta... starp citu Eiropā, ja notiktu kaut attāli līdzīgi gadījumi, satiksmes ministrs atkāptos, pirms tam izgaiņājis atbildīgos morālos kropļus. Sastāvā ar ~160 sēdvietām sakāpa apmēram tūkstotis brauktgribētāju. Pirms Jēkabpils sāka ģībt vecāki cilvēki, bērniem tualete bija tur kur sēdēja, bet latgaļi ir sirsnīga tauta- pēc Jēkabpils praktiski visi vecīši, vecenītes un mammas ar maziem bērniem bija apsēdināti- kājās stāvēja jaunie. Gaiss vagonos bija, bet gandrīz bez skābekļa. Nezinātājiem: skābekļa trūkuma iespaidā iet bojā smadzeņu šūnas- īpaši tas ietekmē bērnus... Cilvēki kājās stāvēja līdz Rēzeknei t.i. vairāk nekā 4 stundas!

Bija arī traģikomisks gadījums. Pusceļā, caur vagonā stāvošiem cilvēkiem izspraucies, "tamburā", kur stāvēju arī es, burtiski iekrita biļešu kontrolieris ar Nr.003. Viņa acīs varēja lasīt, ka tuvākās pusstundas laikā par sevi, mammu kā arī darbavietu, viņš ir ieguvis tik daudz jaunas informācijas... Paskatoties "tamburā" stāvošo 8 vīru, Ziemassvētku gaidu apgarotajās sejās, domu, painteresēties par biļešu esamību, Nr.003 atmeta un žiperīgi izlēcis no vagona, aizlēkšoja lokomotīves virzienā, kur viņu droši vien gaidīja aģents N007. Nesaprotu, kā mierīgie iedzīvotāji viņus vagonā nenolinčoja... varbūt nebija vietas atvēzēties...

Tas pats, protams, notika vakara vilcienā. Svētdien, 26.decembrī kursēja sastāvs jau 6 vienību izskatā. Protams! Pasažieru pārvadāšanu taču plāno pats kungs Židovs un viņa valde, kuriem mēs, atspērušies, maksājam "mazās" algas. Vienīgais, kas nedaudz mulsināja: no sešiem vagoniem- četri bija Lokomotīves! Braucot uz Rīgu, cilvēki kājās sāka stāvēt "tikai" no Viļāniem t.i. atkal vairāk nekā trīs stundas... Vārdu sakot, nelietojot necenzēto valodas daļu, nav labāku zāļu pret patriotismu par tādiem Ziemassvētku vilcieniem! Lūgums visiem līdzpilsoņiem- uzrakstiet kā 23., 24., un 26.decembrī un pirms Jaunā gada kursēja vilcieni Daugavpils, Cēsu un Liepājas virzienos. Manuprāt ir jāsāk sevi aizstāvēt no kungiem un to valdēm!

Varbūt jaunajam satiksmes ministram mazāk jādomā par savu "astoņkāju" veidošanu, bet vairāk par Latvijas iedzīvotājiem?! Varbūt, ja satiksme kā tāda neinteresē vispār, demisionēt, bet, ja interesē, tad: kā ministrs taisās sodīt tos "kungus", kuri ir atbildīgi par cilvēku apzinātu spīdzināšanu? Cietušo skaits taču skaitās tūkstošos! Varbūt šos jautājumus var uzdot arī kāda partija? Kad mēs sāksim sevi cienīt, līdzpilsoņi?

Jānis Miežagrauds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!