Foto: F64
Es tāpat, kā daudzi Latvijas iedzīvotāji sākotnēji uzņēmu ar gandarīju Valsts prezidenta (VP) paziņojumu par Saeimas atlaišanu, bet vajag nomierināties un padomāt. Valsts prezidents pirms paziņojuma tikās ar Saeimas un valdības vadītājiem (Vienotība) un Ģenerālprokuroru. Ar lielu varbūtību var izteikt pieņēmu, ka tika konceptuāli saskaņota gan VP uzruna, gan darbība un tika prognozētas sekas.

Pašreizēja situācija Latvijā

Pirmkārt, ļoti zems gan Saeimas, gan MK reitings. Tas ir saistīts gan ar slikto ekonomisko situāciju valstī, gan politiķu meliem un solījumu nepildīšanu. Piemēram, grūti saprast politiķu skaidrojumu par krīzes pārvarēšanu, ja netiek nosaukts laika periods, kad nenotiktu ekonomikas kritums vai IKP izmaiņas nebūtu negatīvas.

Otrkārt, mainās politisko apvienību un partiju reitingi. Vienotība (V) no pirmās vietas pārvietojās uz trešo un nebija ideju, kā mainīt šo tendenci. Pirms Saeimas vēlēšanām varēja skaidrot ar iepriekšējās valdības kļūdām, tagad tas vairs neizskatās nopietni. Var stāstīt puspatiesības un sniegt "jauku" ekonomiskās situācijas raksturojumu Latvijā, bet meliem un puspatiesībām nav ilgs dzīves laiks un taisnība kļūs zināma.

Treškārt, "Vienības" lozungi: cīņa ar "sliktajiem un nepareizajiem" cilvēkiem un atklātā politika arī vairs nestrādā, jo izrādījās, ka daudz kas atkārtojās gan "savējo" virzīšana labos amatos, gan dažādas slēgtās vienošanās, gan lēmumu bīdīšana Saeimā vienas diennakts laikā utt.

Ceturtkārt, KNAB darbība. Plašsaziņas līdzekļos uzsāktās diskusijas par KNAB iekšējām nesaskaņām, pat parādot skaļas, daudz plašsaziņas līdzekļos atspoguļotas kratīšanas un izmeklēšanu uzsākšanu pret ļoti pazīstamiem "sliktajiem" cilvēkiem nerada lielu atbalstu sabiedrībā, jo KNAB prestižs ir būtiski krities.

Piektkārt, problēmas ar ministriem. Ko likt par IeM? Problēmas ar ekonomikas un ārlietu ministriem, kā skaidrot valdības pārstāvju deklarāciju necaurspīdīgumu utt.

Ko varēja sagaidīt?

Pirmkārt, Valsts prezidenta (VP) vēlēšanas un ir variants, ka ievēlēs VP, kas mainīs valdību. Divi populārākie politiskie spēki varēja apvienoties un veidot pozīciju un Vienotība varētu palikt opozīcijā, kas novestu, ar lielu varbūtību, pie tās sašķelšanās.

Otrkārt, Rīgas domes veiksmīgais darbs. Opozīcijas kritika ir maz efektīva un jāatceras, ka Rīga nav visa Latvija, bet trešdaļa gan. Vai tādu modeli nevarētu pārnest uz visu Latviju?

Scenārija variants

Pirmkārt, parādījās jauns (vecais) lozungs "Cīņa ar oligarhiem". Vienotība nesīs šo karogu un būs gatava kopā ar SC veidot valdību. Latvijas iedzīvotāji ir pietiekoši negatīvi noskaņoti pret valsts ekonomisko izzagšanu un tagad ir pareizais laiks norādīt uz vainīgajiem "sliktajiem" cilvēkiem.

Šajā situācijā ir iespēja atgūt popularitāti, aizrunāt un novērst uzmanību no saviem pārkāpumiem, ekonomikas problēmām utt.

Otrkārt, VP intervijā neizslēdza iespēju, ja viņu neievēl par VP, tad viņš ir labs kandidāts, kas vadītu cīņu ar oligarhiem jaunās partijas (V) vadītāja amatā. Domāju tas Vienotībai būtu labs risinājums, jo vienoties savā starpā, kas būs jaunās partijas vadītājs viņiem nav viegli.

Laikam jau varētu atrast arī citus variantus, bet parasti jau sākumā pēta, kam tas ir izdevīgi?

Kārlis Krēsliņš

Lasiet vēl -
Edgars Pauls: Prezident, mēs jau sen to zinājām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!