Foto: DELFI Aculiecinieks
1. maijā tiek atklāta velosezona visā pasaulē. Velodraugi pulcējas kādā vietā un tad dodas nelielā izbraucienā – šādu pasākumu sauc "Kritiskā Masa". Šo braucienu neviens neorganizē un viss notiek spontāni. Iepriekšējo gadu pasākumi izcēlās ar velobraucēju sodīšanu un arestiem. Diemžēl šo gadu laikā neviena no iesaistītajām pusēm nav mācījusies no kļūdām.

Par "Kritiskās Masas" dalībnieku tikšanās vietu Rīgā ir kļuvis Dailes teātris. Šo pasākumu neviens neorganizē, tāpēc tas netiek pieteikts Rīgas domē.

Šogad Rīgas dome šajā pašā dienā organizēja oficiālu velobraucienu no Doma laukuma līdz Mežaparkam. Ja pasākuma "Kritiskā Masa" sākums bija paredzēts 13:00, tad Rīgas domes organizētais brauciens sākās jau pirms 12:00. Tādējādi Rīgas dome centās panākt, lai cilvēki nevarētu piedalīties abos braucienos, jo daļa dalībnieku atrastos prom no centra – Mežaparkā.

Rīgas domes rīkotais brauciens aizgāja uz Mežaparku, bet mēs devāmies atpakaļ uz Centru. Kā bija gaidāms, pie Dailes teātra jau pulcējās jaunieši. Te varēja novērot daudzus interesantus un oriģinālus velosipēdus un braucēju tērpus. Tomēr daudzās policijas mašīnas un motocikli radīja nelāgas priekšnojautas par gaidāmā pasākuma norisi.


Velobrauciena "Kritiskā Masa" mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību autovadītāju attieksmei pret velobraucējiem. Atskatoties uz šī gada pasākumu, jādomā par jaunu pasākumu, kurā pievērst sabiedrības uzmanību valdošās varas – Rīgas domes un policijas - attieksmei pret tautas rīkotiem pasākumiem.

Viņu attieksme ir nepārprotama: Rīgas dome, Nila Ušakova vadībā, noorganizēja oficiālu velobraucienu policijas ekipāžu pavadībā, kura laikā drīkstēja šķērsot krustojumus pie sarkanās gaismas un pārkāpt citus ceļa satiksmes noteikumus. Ja cilvēki negrib piedalīties šajā pasākumā un izvēlas labāk organizēties savam braucienam, tad tā dalībniekiem jāievēro visi ceļa satiksmes noteikumi, pretējā gadījumā policija sodīs ikvienu, pat par niecīgāko noteikumu neievērošanu. Tas atgādināja tādas kā medības, kur policijas darbinieki ir mednieki un velobraucēji - medījums. 

Visi zināja, ka šāds brauciens noteikti būs. Un tā vietā, lai policija atvieglotu pasākuma norisi un uz pāris minūtēm slēgtu dažus krustojumus, viņi rīkojas pilnīgi pretēji. Viss pasākums tika sarežģīts līdz absurdam, piekasoties pie mazākajiem sīkumiem, kā rezultātā situācija saasinājās vēl vairāk. 

Tagad Nils Ušakovs varēs masu plašsaziņas līdzekļos taisīties par labo tēlu, kurš noorganizē oficiālu pasākumu, bet ļaunie cilvēki labprātāk piedalās neoficiālos pasākumos, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus. 

Ar šo pasākumu Rīgas dome un policija skaidri parāda, ka viņi neatbalsta velobraucējus. Policijas uzdevums ir uzturēt kārtību pilsētā un tās satiksmē. "Kritiskās Masas" dalībnieku brauciena laikā policija rīkojās pilnīgi pretēji, kā arī veicināja savu popularitātes [kas tā jau nav augsta] krišanos tautas acīs. Jo īpaši, ja brauciena laikā no policijas darbinieku puses atskan vārdi: "Demokrātija? Kā tev patiks demokrātija, ja tev galvu sadauzīšu pret asfaltu?". 

Ja situācija šajos braucienos ar katru gadu kļūst saspringtāka, tad šogad ir sasniegts maksimums. Cerams, ka nākotnē šīs abas puses beidzot sāks mācīties no iepriekšējo gadu pieredzes: braucēji sāks uzvesties kulturālāk un policija nevis sarežģīs šos pasākumus, bet sniegs savu atbalstu, lai pasākums noritētu bez starpgadījumiem un pēc iespējas raitāk un ātrāk. 

Cerams, ka arī Rīgas Dome ir guvusi mācību un sapratīs, ka nav jēgas censties apspiest tautas veidotus pasākumus, bet jāmēģina sadarboties, necenšoties apspiest un iznīdēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!