Foto: DELFI Aculiecinieks
30. jūnijā un 1. jūlijā Lielvārdes novada Lēdmanē, "Lapeglēs" norisinājās – "Ogres un Bauskas garnizona ģenerāļa Pētera Radziņa kausa izcīņa starp skolu jauniešiem".

Pasākumu organizēja "Ogres 54. ITBN Zemessardzes bataljons", "Rekrutēšanas un Jaunsardzes centrs" un biedrība "Aktīvās atpūtas centrs jauniešiem". Piedalījās jauniešu komandas ar dalībniekiem līdz 18 gadu vecumam no četriem Latvijas novadiem: Ikšķiles novads ar "Ikšķiles vidusskolas" komandu, to vadīja Zemessardzes majors Agris Purviņš, kas ir šī pasākuma idejas tēvs un lolotājs; Ķeguma novads ar "Ķeguma Komercnovirziena" vidusskolas komandu; Ogres novada apvienotā komanda; un Vecumnieku novadu pārstāvēja divas komandas - "Misas" skola un "Skaistkalnes" skola.

Pasākumu vadīja : "Ogres 54. ITBN Zemessardzes bataljona" – pamatsastāva vīri un veterānu rotas pārstāvji; "Izlūkrotas kareivji" un "Tiltlicēju rotas" vīri. Pāri visam uzmanīgi sekoja jauniešu organizācijas "Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra" vadošā acs.

Svinīgajā atklāšanā, kad sajūsminātie dalībnieki bija nostājušies ierindā, uzrunu teica Zemessardzes majors R.Moļņiks.

Pirmajā dienā komandas piedalījās dažādās spēļu disciplīnās: pirmās palīdzības sniegšana; šķēršļu josla; vēstures testi - klases kabinets ierīkots Zemessardzes kravas auto, ar kuru pārvadā kaujas vīrus; peinbols; loka šaušanas disciplīna; šaušana ar pneimatiskajiem ieročiem. Otrajā dienā sekoja "Militārais pārgājiens" ar dažādiem uzdevumiem, kur pārbaudīja izturību un prasmes, distances garums aptuveni 10 km. Viss tika stingri uzraudzīts, minūtes skaitītas, punkti summēti un sodapunkti atņemti.

Brīvajā laikā varēja iemēģināt roku alpīnisma iemaņās un peldēties dīķī. Jauniešiem bija interesanti pusdienot, brokastot un vakariņot armijas gaisotnē.

Noslēdzoties abu dienu pasākumiem, apbalvotas ar klinģeri tika visas komandas. Pirmo vietu ieguva Vecumnieku novada "Skaistkalnes" komanda, kura tika nominēta piedalīties "Jauno Sargu" sacensībās Rīgā, saņēma balvu - braucienu ar prāmi "Tallink" un, protams, ieguva galveno balvu - "Ceļojošo Kausu". Otrā vieta- Ogres apvienotajai komandai, trešā vieta "Misas" komandai, ceturtā vieta - "Ikšķiles" komandai un piektā vietā ir "Ķeguma" komanda.

Lielu paldies dalībnieki un rīkotāji teic atbalstītājiem un sponsoriem: prāmju kompānijai "Tallink", maizes ceptuvei SIA "Fazer", kliņģerus visiem dalībniekiem sarūpēja SIA "Veina plus". Lielum lielais paldies – Vecumnieku pašvaldībai, Ikšķiles pašvaldībai, Ķeguma pašvaldībai un Ogres pašvaldībai par finasiālu atbalstu pasākuma organizēšanā.

Ir jauka sajūta, ka ir apņēmīgi ļaudis, kas ir gatavi izglītot un apmācīt jauniešus jaunām prasmēm, lai tie nākotnē izaugtu par stipriem, veseliem un gudriem cilvēkiem. Šādas sacensības ir paradzēts organizēt katru gadu, lai piesaistītu un ieinteresētu arvien jaunus dalībniekus kuplākā skaitā. Vēlējums "Ceļojošajam Kausam" apvienot un savstrapēji sapazīstināt arvien vairāk Latvijas jauniešus, kam būtu interese militārā jomā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!