Foto: stock.xchng
1. Ja vēlaties uzrakstīt kvalitatīvu reportāžu, atceraties – tā balstās uz "trijiem vaļiem" jeb atbild uz trijiem jautājumiem – Kas? Kur? Kad? Lai cik arī autors nebūtu pārliecināts par savām gramatikas prasmēm un nejustos drošs literārajās izpausmēs, reportāžai ir jāatbild uz šiem trijiem jautājumiem.

Piemēram, ir iesūtīta fotogrāfija, kurā redzams… suns, kas sēž koka zaros.

Kā nevajadzētu rakstīt: "Paskatieties uz šito bildi! Smieklīgi, vai ne??!!!"

Kā vajadzētu rakstīt: "Piektdien, 11.martā, 17:00, Brīvības un Čaka ielu krustojumā attēlā redzamais suns uzkāpa kokā. Kā izdevās noskaidrot aculieciniekam, šādā veidā suns protestēja pret valsts politiku attiecībā pret suņiem. Protesta akcija ilga divdesmit minūtes, jo ieradās ugunsdzēsēji un nocēla dzīvnieku no koka."

Protams, noslēdzot reportāžu autors var rakstīt visu, kas ienāk prātā, pat interviju ar suni, vai aicinājumu visiem suņu mīlētājiem turpmāk pievērst uzmanību saviem mīluļiem. Taču pats galvenais – atbildēt uz trijiem jautājumiem.

2. Ja reportāža ir no kādas notikuma vietas, tad vēlams būtu tai pievienot foto vai video. Ticēt uz vārda, protams, var, bet nav labāku pierādījumu un labākas ilustrācijas autora reportāžai, kā foto vai video.
Dažreiz autori uztraucas, ka viņu veiktā foto reportāža neatbilst augstiem standartiem, ir taisīta ar telefonu vai bildēšanai neērtos apstākļos. Protams, kvalitāte ir būtiska katrai fotoreportāžai. Tomēr mēs nevaram vēlēties, lai katrs no mums būtu foto meistars.

Bilde un teksts papildina viens otru. Tas nozīmē, ka jūsu reportāža lasītājiem dos vairāk informāciju.

Veiksmi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!