Foto: DELFI Aculiecinieks
Lūk, arī ziema klāt. Neviens neticēja sinoptiķiem, ka būs sniegs, vējš, lietus, bet viņi tomēr nesameloja. Jau pirmajā sniegotajā dienā nācās saskarties ar tipisku ziemas problēmu – ar sniegu aizpūstas ceļa zīmes.

Visgrūtāk ir iesācējiem, kas uzreiz apjūk un nezina, kur braukt. Savukārt pieredzējušākam autovadītājam tā ir laba iespēja šmaukties. Tomēr vai tas būtu jādara, jo sodu par ceļa zīmju vai ceļa marķējuma neievērošanu neviens vēl nav atcēlis?


Foto: Publicitātes foto
Komentē Valsts policijas pārstāvis Māris Ulnicāns:

Aizsnigušas ceļa zīmes ir aktuāla problēma katru ziemu. Ceļa zīmes, kuru neievērošana var radīt lielāko risku ceļu satiksmes drošībai, ir no citām atšķirīgā formā (piemēram, "Dodiet ceļu", "Neapstājoties tālāk braukt aizliegts") un ir atpazīstamas arī tad, ja ir aizsnigušas. Par pārējo ceļa zīmju attēloto informāciju autovadītājiem iespēju robežās būtu jāpārliecinās pašiem (ja iespējams, zīme jānotīra), jo, piemēram, aizlieguma zīmju neievērošana var radīt bīstamas situācijas vai ceļu satiksmes negadījumus, kuros var ciest ne tikai citi satiksmes dalībnieki, bet arī autovadītājs, kurš turpinājis ceļu, nepārliecinoties par ceļa zīmē attēloto informāciju.

Satiksmes uzraudzībā iesaistītā personāla galvenais uzdevums ir panākt likumpārkāpumu novēršanu, kā arī satiksmes negadījumu un tajos cietušo personu skaita samazināšanu. Šo uzdevumu var panākt ar dažādiem līdzekļiem, piemēram, izskaidrošanu, pārliecināšanu, brīdināšanu. Sodīšanai būtu jābūt galējam ietekmēšanas līdzeklim, kad visi citi līdzekļi ir izsmelti vai nav lietderīgi. Soda uzlikšana par aizsnigušas ceļa zīmes neievērošanu vienmēr ir diskutabla, tādēļ šādās situācijās vairāk tiek izmantoti iepriekš minētie nerepresīvie ietekmēšanas līdzekļi (izskaidrošana, pārliecināšana, brīdināšana). Lai nodrošinātu satiksmes drošību, policijas darbinieki savā patrulēšanas maršrutā kontrolē satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu, tai skaitā ceļa zīmju stāvokli un nepieciešamības gadījumā attīra aizsnigušas ceļa zīmes, vai, ja tas nav iespējams, informē atbildīgos dienestus.

Prasības ceļa zīmju attīrīšanai no sniega nosaka Ministru kabineta 2010. gada 9. marta noteikumu Nr.224 "Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli" 3. pielikuma "Prasības valsts un pašvaldību autoceļu uzturēšanai ziemā" 17.punkts, kas paredz - ja ziemā pēc sniegputeņa ceļa zīmju simboli nav skaidri saskatāmi, ceļa zīmes jāattīra no pielipušā sniega šādos termiņos:

- uz A un A1 uzturēšanas klases autoceļiem vienas diennakts laikā;
- uz B un C uzturēšanas klases autoceļiem laiks netiek normēts;
- uz D uzturēšanas klases autoceļiem prasību ceļa zīmju attīrīšanai nav

DELFI Aculiecinieks turpina projektu "Ceļu reportieris". Šoreiz vairāk uzmanību pievērsīsim satiksmes drošībai un aculiecinieku vērojumus lūgsim komentēt Valsts policijas ekspertiem.

Ja arī jūs vēlaties iesūtīt reportāžu "Ceļu reportierim", rakstiet uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un izmantojiet Aculiecinieka satura iesūtīšanas formu. Labāko reportāžu autori tiks pie vērtīgām balvām. Vairāk par "Ceļu reportiera" projektu lasiet šeit. Vairāk par reportāžu publicēšanas noteikumiem uzzināsiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!