Foto: LETA

Strauji tuvojas rudens un daudzi Latvijas iedzīvotāji velk kājās gumijas zābakus, ņem rokā grozus un nazīšus, lai dodas uz mežu lielo beku lauzt. Daži sēņotāji neaizmirst paķert līdzi foto vai video kameru – ja nu izdodas iemūžināt gada sēņu rekordu. Dažiem tas jau ir izdevies. Aizvadītajās brīvdienās mums ir iesūtīti daži patiešām ievērības cienīgi atradumi. Aicinām arī jūs iesūtīt savus "sēņu rekordus", savukārt šī publikācija tiks papildināta ar jaunākajiem lasītāju iesūtītajiem materiāliem.

Savu atradumu foto vai video liecības sūtiet 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par Aculiecinieka autoru.


Beka, ko nevar nepamanīt

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Vecumniekos, braucot ar automašīnu pa lauku ceļu, ieraudzīju beku, ko patiesība pat nevar neieraudzīt," nobildēto sēni apraksta Ģirts.

Tāda sēne auga Dārziņos

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Nu, tāds bija mūsu baraviku lielākais loms 25.08.  Dārziņu mežā!" raksta Kristīne.


Baravika ar pārsteigumu

Foto: DELFI Aculiecinieks


Progresīvie sēņotāji - ar fotokameru uz mežu

Izrādās Latvijā par ēdamām ir atzītas 303 sēņu sugas. Sēņotāji lasot tikai kādas 20-30 no tām.

Par neēdamām ir atzītas 243 sēņu sugas. Tās ir sēnes, kuras nesatur indīgas vielas, bet tomēr tās satur vielas, kuras izdala nepatīkamu smaku vai arī ir rūgtas vai ar dedzinošu garšu.

Par indīgām ir atzītas 33 sugas. Sēnēs esošās vielas, nonākot cilvēka organismā, izraisa saindēšanos un var novest arī līdz letālam iznākumam. Savukārt par psihotropām var uzskatīt aptuveni 15 sēņu sugas. Tās apēdot, cilvēks var redzēt halucinācijas un sajust eiforiju.

Pats pārsvarā lasu tik kādas 10 sēņu sugas. Sēņotāji līdzās grozam un nazim līdzi paņem arī fotoaparātu, lai smukākās sēnes varētu saglabāt ne tikai atmiņā, bet dalīties arī ar citiem.

Ir jāatgādina tas, ka ēšanai drīkst lasīt tikai tās sēnes, par kurām mēs esam pārliecināti, ka tās ir ēdamas.

Saulsardzenes ieņēmušas Staldzeni

Foto: DELFI Aculiecinieks

Svētdien, 26.augustā Staldzenes mežā ir parādījušās ļoti īpašas sēnes- saulsardzenes un pietiekamā daudzumā, kādas neesmu šeit nekad redzējusi. Sēnes ir izcilas un varot tās ēst tāpat uz maizes bez cepšanas- es gan to neesmu mēģinājusi, jo mani attur tās bruncītis, kaut pati sēne ir tik milzīga un karaliska, ka ilgi jābrīnās- kā tāda ir izaugusi!


Lūk, tāda beku kolekcija...

Foto: DELFI Aculiecinieks

Bet šādu beku kolekciju ir izdevies savākt Gaidai. Saprotams, ka sēņošanas vieta netiek atklāta.

Kas var būt labāks par šādām bekām!

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Tādas, redz, pie mums ir sēņu vietas," raksta Vlads, un, protams, klusē, kur tieši ir lasītas bekas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!